Шефът на ОбС: Родителите не трябва да плащат за консумативи в димитровградските градини!

Стефан Димитров се възпротиви на събирането на средства за консумативи в градините

Общинският съвет в Димитровград не е вземал решение, с което да бъдат събирани пари от родителите на децата в градините за закупуване на материали  като моливи, блокчета, лепила и др.

Това заяви на пресконференция днес шефът на местния парламент Стефан Димитров. Коментара той направи по повод докладната, която внася на предстоящата сесия на 29 ноември съветничката от БСП Виолета Желева.

В нея тя настоява от такси в градините да бъдат освободени деца, чиито родители са инвалиди, деца-сираци или на тези,  загинали при производствени аварии.

Желева предлага още таксите да отпаднат и за малчугани с тежки хронични заболявания, а също и с медицинска експертиза.

Стефан Димитров бе категоричен, че не е против докладната, а факта, че с нея ще се натовари бюджета на всички останали родители.

"Все още не съм чул ясно становището на БСП, те съгласни ли са да се събират допълнително пари за консумативи и учебни помагала в детските градини?", заяви Димитров.

Той бе убеден, че в последните три години това е било ангажимент на Общината. И попита защо кметът Иво Димов събира такива пари без решение на ОбС.

"Много е лесно да се вкара тази докладна от БСП и да се каже: "Ето решаваме социални проблеми! А онези родители, които "плащат" на ръка, какво да кажат?, каза още Димитров.

Той припомни, че поради тази причина преди няколко години в градините бе въведена постоянната такса. "Целта бе с тези пари да се закупуват нужните пособия, а не да се искат от родителите".

"Защо кметът не заложи в предстоящата актуализация пари за консумативи в градините, вместо предложеното увеличение за материали от 17 000 лв., да заложим 40 000 лв", попита риторично Димитров. И добави, че за него това е вид изнудване.

Кметът Иво Димов

Потърсен за коментар, градоначалникът заяви, че такова нещо няма и пари от родителите в градините не са събирани.

В докладна на предстоящата сесия настоявам за актуализация от 300 000 лв. които недостигат за детските градини, каза Димов. Неразплатени разходи там има още от миналата година, след като ги покрихме се е появил този недостиг. Освен за консумативи, не стигат парите и за храна, отопление и др. неща от първа необходимост, обясни градоначалникът.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини