Д-р Здравко Наков: За мен МБАЛ е кауза, искам тя да съществува!

Д-р Здравко Наков

Не съм съгласен с мотивите, с които се иска моята оставка и с обвиненията, отправени към мен. За мен болницата в Димитровград е кауза, интересува ме да се запази тя, а не да остана на поста управител на всяка цена.

Това коментира пред журналисти днес шефът на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Здравко Наков по повод докладната за оставката му, която утре ще бъде разгледана на сесия.

Той допълни, че в правото на Общинския съвет като принципал на болницата е да иска оставката му, но категорично не е съгласен да се прехвърля вината единствено и само върху неговото управление.

В докладната кметът Иво Димов посочва, че болницата има влошени икономически резултати по време на управлението на Наков, като само за последните 9 месеца генерираната загуба е в размер на 230 000 лв.

Квалификациите за пагубно и гибелно управление на МБАЛ не отговарят на истината, защото смятам, че съществуват обективни причини и комплекс от фактори за тежкото финансово състояние, поясни Наков.

"Още през 2009 и 2010 г. бяха наложени ограничения, свързани с дейността на нашето лечебно заведение с въвеждането на законовите промени и медицинските стандарти, които изкуствено ограничиха работата на МБАЛ", каза управителят.

Така само за година клиничните пътеки бяха намалени от 137 да 97 на брой. Освен тях, на болницата бяха наложени финансови рестрикции в последните години, посочи Наков, като добави, че става дума за т.нар. делегирани бюджети, които затрудниха изплащането дори на работните заплати.

В годините има и значително не дофинансиране на самите клинични пътеки, което според шефа на МБАЛ е друга от причините за тежкото състояние. По думите му, димитровградската болница е типичен пример как от добре работещо лечебно заведение, заради наложените ограничения да бъде докарано до фалит.

"Ще се съобразя с решението на общинските съветници утре, да се надяваме, че то ще бъде взето отговорно и по съвест", каза в заключение д-р Наков.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини