Китайска медицина срещу студени ръце и крака

В унисон със сезона радио Китай посвещава обширен материал за студените ръце и крака. За нас, естествено, са интересни съветите на многовековната китайска медицина. Как да помогнем на мръзнещите си крайници?

Според традиционната китайска медицина основната причина за студените ръце и крака е недостигът на Ян енергия. Застудяването на времето или навлизането на студ в тялото са причина за студ в меридиана на черния дроб, което оказва влияние на функцията на черния дроб да произвежда кръв, а това от своя страна води до недостиг на Ян енергия в бъбреците, в резултат на което крайниците са студени.

Друга причина за студените ръце и крака може да е лошото кръвообращение, поради което кръвта не успява да достигне до тях. А това може да е следствие от слабо сърце, недостатъчно кръв в организма, ниски нива на хемоглобина и червените кръвни телца, тромб в кръвоносните съдове, висока температура, настинка и др.

Ето няколко съвета, които дава традиционната китайска медицина за профилактика и лечение на студени ръце и крака:

- Хората, които страдат от студени ръце и крака, трябва да избягват студените храни и да консумират загряващи, които да затоплят организма и да избягват такива, които подсилват Ян енергията.

Два чая, които може да са ви от полза:

Чай от женшен и мерджан

По 25гр. женшен и мерджан се варят в 1.5 л. вода. След като водата заври се оставят още 15-20 минути на тих огън. Течността се прецежда и е готова за употреба.

Чай от женшен и орехи

7-8 парчета женшен, 15-20 ореха се слагат във вода. След като заври се оставят на тих огън за 10-20 минути. Чаят се пие затоплен преди сън.

Масажирайте точката Юнцюен (涌泉穴).

Тя се намира по средата на стъпалото в началото на свода, където се образува ямка. Масажът на тази точка ще премахне студа в организма, ще затопли стъпалата, ще укрепи бъбреците. Освен това ще повлияе благоприятно на функцията на черния дроб и ще стабилизира кръвното налягане.

Студени вани

Може да използвате правилото „клин клин избива" и да натопите ръцете и краката си в студена вода. Когато ви се стори, че водата вече не е толкова студена, ги извадете и ги сложете под одеялото. След няколко минути ще усетите, че са се затоплили.

 Следните отвари подобряват кръвообращението:

Измийте обелките от 4-5 картофа и ги залейте с половин литър вода. Варете на умерен огън 15 минути. Оставете да изстине и прецедете. Пийте от тази отвара 30 минути преди ядене в продължение на 2 седмици. Преди употреба затоплете.

Смелете в месомелачката 2 лимона и 2 портокала с корите, но без семките. Добавете 2 с.л. мед и ги оставете да престоят 24 часа на стайна температура. След това сложете сместа в хладилник. Вземайте по 2 ч.л. 30 минути преди ядене 3 пъти на ден. Продължете курса на лечение 1 месец. След това починете 2 седмици и повторете още 1 месец.

За да предотвратите изстиването на крайниците и да се избавите от този проблем може да се придържате и към следните съвети:

- В студени и ветровити дни се обличайте топло;

- Откажете цигарите;

- Осигурете си физическо натоварване, при което се ускорява пулса;

- Яжте богата и разнообразна храна, за да снабдите организма с енергия. Така ще се ускори метаболизма и организмът ви ще произвежда достатъчно топлина;

- Не яжте мазна и тежка храна, защото за известно време кръвта ще се насочи към стомаха и червата. Три пъти в седмицата яжте риба, защото тя осигурява безпрепятствения поток на кръвта по вените и артериите.

- За да подобрите циркулацията на кръвта, добавете към храната си сгряващи подправки като джинджифил, горчица, лук, чесън;

- Изпивайте по 2 чаши настойка от глог всеки ден. Към нея може да добавите канела и джинджифил;

- Яжте картофи. Те са богати на калий, който подобрява кръвообращението.

- Ако имате отоци, мажете ги с мазило от невен;

- Накиснете крайниците в топла вода с 1 л. сушена мащерка, риган или розмарин. Други варианти са във водата да добавите 2с.л. джинджифил на прах или смлян черен пипер. И трети вариант- добавете една супена лъжица горчица на прах;

- Масажът с етерични масла също може да помогне. За целта: Смесете по 3 капки масло от розмарин и черен пипер в супена лъжица бадемово масло или зехтин. Масажирайте ръцете, дланите, стъпалата и прасците. (Маслото от розмарин е противопоказно при първите 20 седмици от бременността.);

- За да подобрите кръвообращението, може да правите контрастни компреси. Първо наложете ръцете и краката с топъл компрес за 3 минути, след това го сменете за 1 минута със студен. Повторете процедурата няколко пъти като завършите със студен компрес. Друг вариант е да държите ръцете първо под топла вода, а след това под студена;

- Практикуването на цигун упражнения, тайдзицюен, комплекса „осем къса коприна" и др. подобни източни методи ще балансира потока на енергията Ци и кръвта и не само ще ви избави от студените ръце и крака, но и ще ви осигури добро настроение и здраве.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини