Парламентът реши да има държавна субсидия и за частните училища

Със 73 гласа "за" от 85 присъстващи депутати парламентът прие чл.10 от законопроекта за предучилищното и училищното образование - държавата да отпуска субсидии и на частните детски градини и частните училища, каквито в момента получават само общинските и държавните. Според заложените в законопроекта срокове това трябва да се случи от учебната година 2016/2017 г.

"Този закон ще породи регионална несправедливост. Училищата в малките населени места ще получават по-малко, за сметка на частните учебни заведения, каквито има само в големите градове", изказа се Ивелин Николов от БСП преди гласуването в пленарна зала. Той настоя гласуването на спорния член да остане за следващата седмица, а дотогава новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров да се произнесе по въпроса, защото той е от огромно значение.

Николов заяви, че още много въпроси не са намерили отговор в законопроекта - например как ще се осигурява равен достъп и помощ на рисковите и застрашените от отпадане ученици, на тези със специални нужди, как ще се повиши професионалната квалификация и удовлетвореност на учителите. Предложението за отлагане обаче беше отхвърлено.

Срещу субсидирането на частни учебни заведения се изказа и Ваня Добрева (БСП). Тя нарече текста "акт на волунтаризъм и на социална безотговорност", при положение, че в момента парите не стигат за общинските училища и ще са още по-оскъдни, ако ще се разпределят и между частните. Тя заяви, че няма друга страна с толкова ниски и намаляващи средства за образование - 3.5% от БВП. По препоръки и сравнение със страните от ЕС делът на парите за образование трябва да е над 4.5% от БВП.

"За" предложението се изказа Веселин Методиев от "Синята коалиция". Срещу опасенията, че текстът ще засили пропастта между социалните слоеве като за учениците в общинските училища ще останат по-малко пари, а за и без друго заможните хора в частните училища почти нищо няма да се промени, Методиев заяви, че това е остарял възглед.

Според него времената, в които живеем сега, дават равни възможности на всички, според техните способности и знания. "Може да си богат и глупав и тогава никое училище не може да ти помогне", каза Методиев. Според него не бива да се зачертава частната инициатива в образованието и изрази недоволство, че законът ще влезе в сила чак през 2016 г. Методиев отдаде това "отместване във времето" на липсата на "смелост" от страна на финансовото министерство.

Катя Чалъкова от ГЕРБ също защити текста при дебатите, като заяви, че при прочита на конкретния член опозицията пропуска думата "може" ("частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон"). Според нея това е възможност, но не правило. Идеята е, че за всяко дете трябва да се осигури държавна подкрепа и равен достъп до образование, независимо от избора му на училище.

Опасенията за регионална несправедливост на закона Чалъкова коментира така: "Да бъдем коректни и да спрем да говорим за децата в отдалечени места - има средства за тях."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини