Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов"

Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов". „За" падането на правителството гласуваха 209 депутати - 111 от ГЕРБ, 37 от левицата, 14 от сините, 4 от Атака и независими народни представители. Премиерът Бойко Борисов дойде специално за гласуването на оставката, но не присъстава на дебатите.

При гласуването на оставката дойдоха девет от министрите в кабинета, но не и самият министър-председател Бойко Борисов. Докато депутатите гласуваха оставката на правителството, пред парламента се събраха симпатизанти на ГЕРБ, за да декларират подкрепа на кабинета.

До оставката на правителството се стигна вчера, след като във вторник по време на редовните вечерни протести се стигна до кървави сблъсъци между протестиращите и полицията. Пред депутатите вчера премиерът Бойко Борисов обясни, че не иска да вижда кръв по улиците и полицаите да бият „който и да било". Освен това предупреди, че ГЕРБ няма да участва в нов кабинет до изборите. Парламентарните сили заявиха вече, че не желаят да правят опити за съставяне на правителство и искат да се върви към предсрочни избори. Очаква се днес да има консултации при президента Росен Плевнелиев за служебен кабинет.

При изключителен интерес започна заседанието на парламента, на което ще бъде гласувана оставката на кабинета „Борисов". За гласуването дойдоха девет от министрите в кабинета, но не и самият министър-председател Бойко Борисов. Докато депутатите обсъждат оставката на правителството, пред парламента няколко души дойдоха да декларират подкрепа на кабинета.

Достъпът до Народното събрание е ограничен. Има засилено полицейско присъствие. Сградата е оградена с метални заграждения.

От парламентарната група на ГЕРБ декларираха още вчера, че ще подкрепят оставката на кабинета, а ГЕРБ няма да участва в съставянето на нов кабинет до изборите. Веднага след гласуването на оставката се очаква изявление на президента Росен Плевнелиев.

Парламентарният шеф Цецка Цачева прочете оставката на Борисов: „Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! На основание чл. 111, ал. 1, т. 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-вото Народно събрание от 27 юли 2009 г. В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната".

Петър Курумбашев от левицата предложи да бъдат извикани Бойко Борисов и Симеон Дянков да присъстват в пленарната зала по време на гласуването на оставката на кабинета. Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев обясни, че сутринта е говорил с Борисов, но не е очаквал, че социалистите ще присъстват в залата, след като вчера не дойдоха, и затова и сега не трябвало „да изпълняват капризите на опозицията". В крайна сметка мнозинството реши да не вика Дянков и Борисов, като деветима от ГЕРБ гласуваха „въздържал се".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини