Там, където ракът е зараза

Китайското правителство отдавна е обещало да се справи с "раковите села“ - райони, където замърсяването е толкова голямо, че води до увеличаване на раковите заболявания. Една от най-разпространените е рак на стомаха, отбелязва „Дейли мейл“.

Хуандзяуа, село в китайската провинция Шандун, се превърна в символ на нарастващото екологично движение, след като стана ясно, че именно в този район са най-много заболелите от рак на стомаха. Смята се, че в това село водата в кладенците е заразена от близо намиращата се пещ за алуминий, която едновременно с товa замърсява и въздуха.

„Преди около десетина години водата по нашите реки беше дори по-чиста от питейните вода“, разказва господин Джан пред Financial Times.

Миналата година китайските власти бяха принудени да признаят съществуването на ракови селища – доклад на Министерството на околната среда посочи, че много вредни и забранени от употреба химикали все още се срещат в Китай.

„Токсичните химикали причиниха много природни бедствия, свързани с водата и замърсяването на въздуха. Има сериозни здравни и социални проблеми. Често хората се разболяват от рак в някои отделни региони в страната“, казва господин Джан.

Друго село, в което вирее ракът, е това на Чън Дзуцюен – китайски фермер, който предизвика местен екослужител да плува в замърсените води на реката. Господин Чън е бил един от няколкото бизнесмени, които решили да предложат 21 хиляди британски лири за всеки от правителството, който се осмели да влезе в мръсната вода.

Още през 2009 година доброволката от "Грийнпийс" Марая Джао отива за първи път в опасния регион. „Когато видях господин Уан, изпаднах в шок. Той лежеше на леглото, с изпъкнали ребра и един пресен белег от операция на стомаха му. Той е имал рак на червата и e една от многото жертви на рака в този район. И водата е причината – тя е черна, а по повърхността й има отровна пяна“, казва тя.

Фермерите в Китай нямат друг избор – те ползват мръсната вода за напояване на своите земеделски земи. В селището, което госпожица Джао посети, хранителните магазини рекламират ориз, изпратен от други места и назован като „ориз с чиста вода“.

Замърсяването на подземнтие води в Китай вече е навлязло в състояние на изключителна криза. Гняв заради замърсяването се е разпространил из целия свят.

Журналистката Лиза Флетчър от Ал Джазира написа в Twitter профила си: „Замърсяването на почвата е държавна тайна в Китай. Представете си значи колко бедствено е положението, след като Китай сам признава, че има села, заразени от рак“.

Засега всички управляващи партии обещават, че този проблем ще бъде решен.

„Ние значително трябва да се погрижим за околната среда и да предприемем мерки за подобряване“, сподели и премиерът в оставка Уън Дзябао. Засега обаче няма и стъпка напредък.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини