Светът се вдигна в подкрепа на протестиращите в Турция

Истанбул

Снимки: Occupy Turkey

Турция преживява втори ден на масови протести след бурна нощ в Истанбул и сблъсъци между демонстранти и полиция. Размириците стигнаха до Анкара, Бодрум, Коня и Измир.

Демонстрациите срещу разрушаването на парка Гези на истанбулския площад Таксим преминаха в по-широки протести срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, предаде БНТ.

И тази сутрин полицията в Истанбул използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, докато стотици от тях вървяха през мост над Босфора към центъра на града. Много хора са пострадали по време на сблъсъците с полицията, някои са в болница с рани по главите от хвърлени камъни и счупени крака, пише местната преса. Има обвинения срещу полицията за прекомерната употреба на сила срещу протестиращите. Заради отровния дим от сълзотворния газ властите затвориха станции на метрото.

Всичко започна като акция срещу проект за реконструкция на централния площад Таксим. Проектът предвижда изкореняване на стотици дървета от парка Гези, които са белите дробове на тази част на огромния град. На тяхно място трябва да бъдат възстановени казарми от времето на Османската империя. Предвижда се и строеж на търговски и културен център.

С появата на булдозерите в началото на седмицата започна борбата срещу унищожаването на парка. Сега мястото прилича на бойно поле, пише пресата. Протестът на гражданското общество стана масов, премина в социалните мрежи и в други градове, където скандират "Навсякъде има съпротива, навсякъде е Таксим.

Акцията бързо се превърна в политически протест срещу правителството и строителните мегапроекти в Истанбул. Заради сълзотворния газ, премиерът Ердоган беше изобразен като герой от комикс и наречен Газмен - газовият човек. Ердоган е на власт от 2002 година и мнозина смятат, че управлението му става твърде авторитарно.

Междувременно турският премиер заяви, че полицията ще остане на площад Таксим, "за да запази реда и за да спре екстремистите".

А ето какво споделят в социалните мрежи наши сънародници, които са в Истанбул:

"Много палатки са изгорени, хората се пазят от сълзотворния газ, който полицаите пръскат директно в лицата им."

"Има неофициални съобщения за един мъртъв, а ЛК му била конфискувана от служителите на реда, едно невинно младо момиче, е изпаднало в кома поради удар в главата със кенче сълзотворен газ изстреляно от бронетранспортьор. Това момиче по-късно било обявено от правителството, за опасен терорист! Спешни операции спасили живота на още няколко човека."

"Почти всички медийни канали в момента са цензурирани, така че да не се показват случващите се събития. Аз лично научавам от мои приятели, които и в момента са на площада и изпращат снимки и съобщения, чрез социалните мрежи и дават гласност на това не хуманно поведение."

"Ние сме тук и виждаме какво се случва, а по телевизията казват, че всичко е под контрол, и че няма проблеми! Лъжат ни в очите, а колко ли ни лъжат още, за нещата, които не виждаме!"

Сараево

Торонто
Париж
Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини