Над 1700 са арестуваните при протестите в Турция

Снимка: Occupy Turkey
Над 1700 души са били арестувани по време на антиправителствените демонстрации в Турция, провели се в 67 града в страната. Премиерът Ердоган обяви, че протестите са дело на политически опоненти.

„Повечето от задържаните са освободени, след като са били разпитани и индетифицирани”, заяви министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер. Той добави, че от вторник досега са се провели 235 демонстрации в страната.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че протестите в Истанбул срещу изсичането на парк Гези не са на природозащитници, а имат идеологически характер.

Според него шествията са опит за политическа провокация и създаване на хаос: "Виждаме, че опозицията и други сили прибягват до тези провокации от безизходица, защото знаят, че ще загубят на избори", заяви Ердоган.

Той подчерта, че окончателно решение за строителството на търговски център няма и добави, че се планира на мястото на парка да се издигнат „съответстващи на историческите реалии казарми, като се запазят зелените насаждения".

Премиерът отхвърли твърденията, че е диктатор и подчерта, че единствената му грижа е да служи на своята страна.

В друга реч около час по-късно Ердоган заяви, че не е господар на народа и „диктаторството не тече в моята кръв или в моя характер”. „Аз съм слуга на народа”, каза той.

Протестиращите Ердоган нарече "няколко мародери" и допълни, че ще продължи плановете за преустройство на площад Таксим.

Мирните граждански демонстрации в Истанбул, започнали преди няколко дни, постепенно прераснаха в антиправителствени и се разпространиха и в други градове на страната в събота. Полицията ожесточено отблъскваше протестиращите, а Турция бе критикувана от световни политически лидери за насилието спрямо недоволните хора. В края на деня полицията се изтегли и отстъпи пред протестиращите.

Днес хиряди хора отново окупираха площад "Таксим" в Истанбул. В ранните часове на неделя имаше изолирани сблъсъци по улиците на Истанбул. Някои от протестиращите устроиха палатков лагер пред паметника на Мустафа Кемал Ататюрк на площада, скандирайки лозунги за оставката на правителството и радостни излияния след изтеглянето на полицията в събота. Обстановката като цяло е спокойна.

В Анкара обаче днес полицията използва гранати със сълзотворен газ, за да разпръсне група от около хиляда демонстранти. Силите на реда се намесили, когато протестиращите се насочили към офисите на премиера Реджеп Ердоган.

Няма пострадали българи в Турция, обяви министърът на външните работи Крисиян Вигенин.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини