Общините искат 3% от ДОД

Гинка Чавдарова: Тъкмо местната власт е най-големия длъжник на бизнеса.

До 3% от данък общ доход да постъпват от догодина в общинските бюджети. Това искат от Националното сдружение на общините в Република България.

Искането бе отправено от изпълнителния директор на сдружението Гинка Чавдарова, предаде Дарик. Тя обясни, че това ще лиши държавната хазна от известни приходи, но ще й спести редовните изравнителни субсидии за всички общини.

„Местната власт се чувства безкрайно нечута и неразбрана в бързо направената актуализация на тазгодишния бюджет, защото при нея не бяха заложени пари за задълженията на общините към бизнеса", обясни Гинка Чавдарова, като допълни, че тъкмо местната власт е най-големия длъжник на бизнеса.

Общините са най-големият длъжник на бизнеса и би следвало с еднакъв аршин да мерим, каза тя. Понеже поръчките на местната власт са по-малки, те се печелят от средния и дребния бизнес, напомни Чавдарова.

От общините се надяват все пак правителството със свое решение да разпредели част от средствата, заложени при актуализацията, и за местната власт.

Гинка Чавдарова подчерта, че разчита при възстановения диалог с правителството за децентрализацията да не се чертаят поредните стратегии във фиктивни срещи, а да се договорят няколко ключови точки, по които да се заработи реално със срокове.

Едно от исканията на общините е част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в местните бюджети. Тя каза, че това по никакъв начин няма да натовари хората.

Впечатлението на представителите на общините е, че премиерът добре разбира, че е необходима такава промяна. Опасенията им обаче са, че финансовото министерство и неговите експерти ще отхвърлят това предложение с аргументите, че ще настъпи хаос и ще се породи дефицит в републиканския бюджет.
Последният аргумент обаче по думите на Чавдарова не би бил верен, защото ако общините получат 600 млн. лв. от данъка, то 300 млн. лв. ще паднат от изравнителната субсидия за тях, а още толкова от делегираните дейности.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини