Комикси от „Гинес” на изложба в Смолян

Авторът с героите си

До 4 октомври смолянчани ще могат да видят изложба от комикси на рекордьора от Гинес-белгиеца Марк Слеен. Творбите  на автор,  носител на много международни награди, са изложени във фоайето на РДТ.

91 годишният вече художник има особен афинитет към комиксите, а в тази изложба е акцентирал на екологичната тема за глобалното опазване на околната среда. Разказите в картинки се родили след многобройните му пътувания в Африка.

Израсъл в бедност и изпъстрен със сътресения живот-Марк е оцелял в затворите на фашисткия режим и концентрационния лагер в Беверло. Кошмарите от онези години той претворява в политически карикатури и сатира като млад журналист, когато създава първия си комикс.

Така  в годините Слеенсътворява общо над 200 комикса с главния си герой Неро, което му осигурява място в “Книгата за рекорди на Гинес”. Той е известен и като познавач на Африка, с многобройни сафарита в черния континент, където  среща голямата си любов - слоновете. Пише редица книги, прави документални филми за телевизионната програма “Истории с животни”. През 2009 г. на улицата на която е родният дом на художника, се открива музей посветен на живота и творчеството му.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини