Миков изигра ГЕРБ, откри заседанието след като квесторите преброиха депутатите

Председателят на парламента Михаил Миков откри заседанието, като поиска от квесторите да преброят депутатите в залата, а не да разчита на регистрацията. Това се случи след 30-минутна почивка заради липса на кворум.

След преброяването на квесторите се установи, че в залата има 207 народни представители при необходими 121 за начало на заседанието. От ГЕРБ се противопоставиха на този ход на Миков. От своя страна председателят на парламента заяви, че щом не са съгласни от парламентарната група на ГЕРБ да поискат Конституционният съд да реши дали днешното заседание на Народното събрание е законно или не.

В знак на протест депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Сутринта гербаджиите втори ден не се регистрираха, а на БСП и ДПС не им стигнаха гласове за откриване на заседанието. Групата на Атака е на посещение в Брюксел и не присъстват в пленарната зала. Вотът на недоверие трябва да се реализира от три до седем дни след внасянето. Днес изтича седмият ден.

Междувременно, докато депутатите се опитваха да съберат кворум и да проведат дебатите по първия вот на недоверие, отвън от едната страна на Народното събрание има протестиращи, които обаче са значително по-малко от контрапротестиращите, които се намират от другата страна на Народното събрание. Между тях има засилено полицейско присъствие, така че до сблъсъци да не се стига. На този етап няма напрежение между двете групи.

Източник: cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини