Лекуват ни навсякъде в ЕС. Възможно, но с доплащане

Всички граждани на Европейския съюз ще могат да се лекуват в която си пожелаят страна от съюза, а здравните каси в родните им държави ще възстановяват разходите, но според стойностите на лечението у дома.

Остатъкът до реалния разход, направен в чуждата болница, ще трябва да се доплати от лекуващия се българин.

Това предвижда европейска директива, която влиза в сила на 25 октомври т.г., пише "Труд". В края на миналата седмица е изтекъл крайният срок, в който държавите членки трябваше да са я въвели в националното си законодателство.

"Много важно е да се знае, че нашият пациент първо сам трябва да покрие лечението си зад граница, да вземе фактура от тамошната болница и с нея да кандидатства пред комисия в здравната каса за покриване на разхода по нашите цени", обясниха от НЗОК.

Същата процедура очаква и болен от страна от ЕС, лекувал се у нас, само че той ще търси възстановяване на разходите си у дома си.

Здравноосигурените българи могат да ползват и европейска здравна карта, която гарантира спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ според законодателството на съответната държава членка на ЕС.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини