Турският вицепремиер подаде оставка след скандал с Ердоган

Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч напуска политиката след публичен скандал и несъгласие с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Причината е разделянето на студентските и ученически общежития в страната на мъжки и женски.

Бившият председател на Меджлиса изпадна в немилост и остро противоречие с министър-председателя.

„Мисля, че е наложително да напусна активната политика. Може би по този начин намирам възможност да си почина”, каза Арънч, цитиран от турската агенция ДХА, предаде "Фокус".

Той не присъства на последното заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 12 ноември, на която Ердоган се обърна с пламенна реч към своите съпартийци.

В телевизионно предаване миналата седмица Арънч отправи критични думи към премиера във връзка със засилващата се обществена дискусия и напрежение в Турция заради общежитията.

„Аз не съм само министър и вицепремиер, аз представлявам много други неща. Трябва да не бъда игнориран, изолиран и пренебрегван”, обясни тогава вицепремиерът.

По същото време, на пръв поглед невинното питане на журналист „с какви правомощия на практика ще бъде извършван контролът в частни жилища на отделните хора”, буквално извади от релси Реджеп Ердоган.

Какво правно основание има и колко подходящо и приемливо е в отделна частна къща да живеят заедно мъж и жена без законна връзка? Вие одобрявате ли това? Ако вие сте съгласни това да се случи с вашата дъщеря, тогава – честито!", ядосано отговори турският премиер.

Представителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Халюк Коч заяви, че премиерът Реджеп Ердоган действа с диктаторски методи и безпощадно се разправя с инакомислещите в неговата собствена партия, предаде CNN Turk.

За подобни на него диктатори няма далечни и близки съпартийци; не се впечатлявайте от думите му за кауза, общ път, съдбоносни другари. За диктаторите лицето, в което се съмняват, е лице, което задължително трябва да се ликвидира. Преди това ставаше с отсичане на главитe, сега – чрез отстраняване от политиката”, коментира Халюк Коч.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини