Масов наплив за бойци в пехотата

Близо четирима души в момента се състезават за едно вакантно място за наемен войник в пехотата, след като Министерството на отбраната обяви конкурс за набиране на редници. Армейското ведомство пусна условията за попълване на общо над 300 щата. Само в механизираната бригада в Карлово ще приемат нови 235 бойци. Съединението е най- боеспособното в Сухопътните войски и батальоните му са дислоцирани в Карлово, Казанлък и Плевен. Бригадата е сертифицирана от НАТО и е заявена за участие в операции на пакта, ако се наложи, по чл. 5 от Вашингтонския договор за колективна защита. Офицерите тук не помнят скоро да е имало толкова мераклии за платени войници. Затова, за да насмогнат, изпитват по 50 души на ден. „Подобен наплив аз си го обяснявам с безработицата и хората търсят сигурност. А армията я дава - гарантирани заплати, гарантирани осигуровки. Толкова много мераклии са добре дошли за нас, защото ще направим качествен подбор. Компромиси не допускаме“, заяви командирът на елитното поделение ген. Димитър Шивиков.Екипът на „Преса“ се убеди, че е така. На плаца в казармата на балканското градче температурите бяха минусови, но от младежите се лееше пот. Първата бариера пред мечтаната войнишка униформа са медицинските прегледи и психотестът. Който ги преодолее, отива на изпитите. Специално за Карлово десет души са отпаднали по здравословни причини. Другото изискване е кандидатът да има минимум средно образование и да не е навършил 32 г. По документи тук трябва да се явят 480 души от страната. От тях висшистите са 32, а дамите, които искат да се посветят на най-мъжката професия, са 81.

 

Най-голямото изпитание са изпитът по физическа подготовка и тестът за интелигентност. Физическата натренираност се оценява по 4 дисциплини - брой коремни преси и лицеви опори за минута, бягане в совалка 10х10 метра, което показва гъвкавостта на кандидата, и крос 1000 м за време. Нормативите са според съответната възрастова група, които са общо осем. Ако младежът е на 21 г., за да набере 100 точки, трябва да направи 81 лицеви опори за минута, като за жените показателят е по-нисък. Общо от всички дисциплини трябва да се съберат минимум 200 точки, като се допускат най-малко 30 за отделна дисциплина, иначе следва сбогом на мечтата да станеш войник.

„Минута е доста време. 81 лицеви опори са постижими. Едно много здраво момче направи дори 86“, каза старшина Дамян Пеневски, член на комисията. Другата сериозна бариера за преодоляване е тестът за интелигентност със 100 въпроса от различни области на познанието. Който отговори грешно на 45, също няма шанс да стане войник. „По физическа може някой да е показал качества на Шварценегер, но ако не преодолее теста, не го приемаме. А въпросите нe са сложни, стига да си учил прилежно до VIII клас“, обяснява полк. Христо Андреев, шеф на изпитната комисия. Според него въпросите по история най-много затрудняват мераклиите. „Кандидатите масово не знаят например кого е победил цар Калоян в битката при Одрин през 1205 г., кога е била Велчовата завера, кои са средновековните български столици и т.н. Това е показател за равнището на средното ни образование“, уточни полковникът. До 19 декември ще се знае крайното класиране. Тези, които са приети, след Нова година ще сключат тригодишен договор за служба. 

 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини