Беркут паднаха на колене за прошка (видео)

Служители на украинските вътрешни войски "Беркут" поискаха прошка от хората в Лвов и паднаха на колене на импровизирана сцена. "Беркут" бяха разформировани.

По тях полетяха предмети от недоволното множество, което се беше събрало. Командирът Ростислав Пацеляк се извини заради своите колеги, които убиваха протестиращи на Майдана в Киев.

Тълпата крещеше: "Позор" докато беркутовците стояха с наведени глави, съобщава "Вголос", цитиран от Блиц.
"Кълнем се в Евангелието, че нито сме убивали хора, нито сме стреляли по протестиращи. Не сме използвали оръжието си срещу народа. Получихме нареждане, разгърнахме се и тръгнахме към Лвов", заяви от трибуната Пацеляк.  

Хората от специалните части "Беркут" се извиняваха на колене за действията си в Киев.

“Половината хора тук са невинни и не бива да падат на колене. Те  са се заклели да защитават украинския народ. Не са стреляли по хората и  са спазили клетвата си, не са убили хора. Просто са попаднали в  ситуациятa”, каза Ярослав Биляк, полицай от "Беркут", цитиран от БНТ.

Заповед за  "За ликвидацията на специалните подразделения на милицията за гражданска сигурност "Беркут" е подписал и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Това е съобщил самият министър в профила си във "Фейсбук". 


Аваков каза по-рано, че десетки бойци от специалните части са напуснали поделението си в Киев, като са взели със себе си оръжията си.

Изострят се сепаратистките настроения в някои части на Украйна. Жители на Крим, които протестират срещу новата власт в Украйна, са  издигнали руския флаг върху сградата на Върховния съвет на Крим. В Харков също протестираха срещу новите управляващи.

В четвъртък трябва да бъде обявено новото правителство на единството в Украйна с премиер вероятно Арсений Яценюк.

Майданът остава.  "Майдан ще оцелее. Там е налице висока степен на недоверие към  политиците. Хората ще останат до лятото, докато не бъде избран нов  президент, нов парламент и кабинет”, изтъкна Владимир Лановой, доктор на икономическите науки и член на Обществения съвет на Майдан.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини