Сватбени обичаи от Родопите показаха в Димитровград

Изложба, показаваща сватбените обичай от Родопите бе открита в Димитровград

Интересна и богата гостуваща изложба бе открита снощи н една от залите на Историческия музей в Димитровград. Тя е под надслов “Ела се вие, превива” или “Родопска сватба”.

Показва обредността при християнското и мюсюлманското население в Родопите в най-важния ден в живота. За да я представят в Димитровград пристигнаха уредници на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Пазарджик, на когото принадлежи експозицията.

Освен съвременните, интерес представляват и запазени до днес обичаи, които са практикувани от мюсюлманското население- „пасване на никях” - т. е. даване на съгласие пред ходжата и свидетели; „къносване на булката” вечерта преди сватбата; „тельосване на гелина” и др.

Изложбата представя още какъв е бил чеизът на невестата, как е ставало въвеждането на младоженците, ритуалът, свързан с първата брачна нощ, следван от пъстро хоро и блага ракия.

Експозицията проследява цялата структура на сватбата. Тя не прави изключение от типичната българска сватба, но носи красотата и спецификата на родопската сватба, поясниха от РИМ-Пазарджик.

“Родопска сватба” ще остане на разположение на димитровградчани до 4 юли. Тя може да бъде разгледаната от посетителите в нощта на музеите след две седмици.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Накитите също са част от показаното в изложбата

Откриването на изложбата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини