Дойдоха пари за "Водния проект", но не стигат

Преди дни финансовото министерство осигури над 166 млн. лева за общините, бенефициенти по оперативна програма "Околна среда" за разплащане на проектите, стартирали преди Брюксел да спре парите по нея.Община Димитровград получи от държавата 3 300 000 лв. за вече изпълнени дейности по "Воден цикъл", който до момента е завършен на 70 процента. 

Кметът на Димитровград Иво Димов потвърди, че парите вече са преведени на Общината и предстой тя да ги пусне по сметките на изпълнителите. Те обаче, са крайно недостатъчни, и предоставят само глътка въздух за фирмите, но не решават проблема на общините, тъй като сумата няма да покрие дори вече свършеното по реконструкцията и доизграждането на канализационната и водопроводна мрежа в града ни, което възлиза на над 5,5 млн. лв., коментира той. На практика преведените за момента средства не дават възможност работата по водния цикъл да продължи, посочи кмета. Остава една отсечка от около 400 метра през кръговото на „Тракия” до ул. „Петлешков”, както и довършителни дейности в участъците, по които са положени нов водопровод и канализация, припомни димитровградският кмет.

За четвъртък той е насрочил среща с изпълнителите, на която да бъдат обсъдени възможностите за завършване на проекта със собствен ресурс. Близо 13 млн. лв. е стойността на т. нар. Воден проект в Димитровград.

Предполага се, че до края на тази седмица ще приключат работа по водопровода на Хр. Ботев и Оборище и ще бъде пуснато движението по бул. „Христо Ботев”.

Към момента реално общината е получила 5 156 150, 46 лв., като администрацията е представила още 5 междинни искания за възстановяване на средства.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини