На туристически форум показаха богатствата в Западните Родопи

 

Туристически регионален форум в Доспат, част от двудневно информационно събитие, събра туроператори и журналисти от страната, и региона по проект „Богатствата на Западни Родопи”. Той се осъществява в партньорство с четири общини - Девин, Доспат, Брацигово и Борино, по ОП „Регионално развитие” 2007-2013. На форума координаторът на проекта Веселин Калфов направи презентация на „Богатствата на Западни Родопи”. Бяха представени разработените до момента 4 сезонни, както и 12 туристически пакета в следните направления – селски туризъм, екотуризъм, планински, спортен и приключенски туризъм, здравен туризъм, културен туризъм, лов и риболов.

Домакинът на събитието Антим Пържанов, кмет на община Доспат, поздрави присъстващите.

Богатствата в Западните Родопи ги има и ние трябва да ги представим пред Европа и света“, каза Пържанов. Според него това е вариантът- четирите общини заедно да работят, за да покажат красотите на Родопите.

Гост на форума беше и депутатът д-р Дариткова, която при откриването заяви:

Много се гордея с родния си край и с всичките му красоти в рамките на цяла Смолянска област и желая всички да се убедят, че това е така. Нека да заслужим достойно място и да ни оценят в Европа. Тук ние ще останем да живеем, но искаме да останат и нашите деца, затова трябва да се постараем животът ни да стане по-добър.“ Тя пожела успех на начинанието и здраве на всички участници.

Пред участниците бе представена и книгата на Албена Пържанова „Рецепти от сърцето на Родопите – град Доспат“. В книгата са описани и систематизира 50 рецепти, като по-голяма част от ястията са автентични, такива, каквито са приготвяни и предавани от поколение на поколение.

Преди това д-р Дариткова посети и фестивала на народното творчество „Родопа пее и танцува”. Там тя се срещна и разговаря с местни жители от общината, които я сигнализираха за безпрепятствено раздаване на дърва за огрев от шефа на ДГС – Доспат, на хора с политическа принадлежност, а именно симпатизанти и активисти на ДПС. Провеждането на фестивала съвпадна с празника на града и на чешмарите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини