Учени откриха как от една капка кръв да определят всички вируси, които са атакували организма на човек през целия му живот

Вирусът на целувката

Микробиолози представиха нова технология, която позволява само от една капка кръв да се определят всички вируси, с които организмът на човек се е срещал през живота си. Статия за технологията VirScan публикува Science.

Новата технология е мощен и не твърде скъп (25 долара) инструмент да се изучи как виромът (всички вируси, които могат да заразят човешкия организъм, дори това да е безсимптомно) взаимодейства имунната система. До момента медиците търсят чрез анализ на кръвта следи от антитела, които свидетелстват за вирусни атаки. По този начин обаче могат да бъдат видени само последните заразявания. VirScan позволява да бъдат установени вирусите в организма, дори той да не знае, че бил е заразен.

За да увеличат възможностите на теста, американските учени създали масив с данни за 206 типа вируси, над 1000 щама и създали синтетични модели. изследователите също разполагали с анализ на кръвта на 600 души от различни части на света - Перу, САЩ, ЮАР и Тайланда. Така получили информация за 106 различни взаимодействия на пептидите с антителата.

Резултатите показват, че повечето хора през живота си се заразяват от десетина вида вируси, но при някои доброволци броят им достигал 84. Според авторите на изследването  VirScan ще помогне да се установи каква зависимост има между контакта с определен вируз и някои заболявания, които могат да се развият години по-късно. Вече е известно, че вирусът на Епщайн - Бар увеличивава риска от някои видове рак. Има такава хипотеза и за множествената склероза. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини