ЕС отпуска на Африка 1,8 млрд. евро заради мигрантите

ЕС ще отпусне на срещата на върха във Валета целеви фонд за подпомагане на страните от Африка за справяне с миграционната криза в размер на 1,8 милиарда евро.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА. Тази сума обаче е малка за преодоляване на миграционната криза, предупреди той.

В план за действие за справяне с миграционната криза, който ще бъде одобрен срещата на върха в Малта, ЕС предлага на африканците редица помощи в това число и облекчаване на достъпа до визи и намаляване на таксите за мигранти, изпращащи пари в брой в родните си страни.

В замяна африканските лидери поемат ангажимент да помогнат за намаляване на миграционния поток към ЕС, съобщи Ройтерс.

Документът съдържа 17 страници и установява дузина инициативи. Предстои неговото финализиране тази вечер по време на преговори между европейските и африканските лидери, събрали се във Валета.

В плана ще има ангажимент за сключване на повече споразумения между европейски и африкански страни за ускоряване на връщането на незаконни африкански мигранти от Европа в техните родни страни.

Европейските правителства трябва да предложат на сътрудничещите им африкански страни по-лесен достъп до визи за хората, пътуващи за Европа, в това число и по работа.

Планът обещава на африканските правителства да намалят данъците върху сумите, които африкански мигранти пращат у дома. Сега те са 10 или повече процента, но според плана те ще бъдат намалени под 3 процента до 2030 г.

Франсоа Оланд: Да не гледаме на Африка като на проблем

Френският президент Франсоа Оланд постави днес във Валета европейската помощ за развитието на Африка в основата на борбата срещу миграцията и призова африканските страни да засилят усилията си срещу трафикантските мрежи, предаде Франс прес.

Оланд каза, че въпросът, който се поставя на срещата на върха в Малта е какво трябва да направи Европа за Африка. Нека престанем да гледаме на Африка като на проблем.

Ние трябва да протегнем ръка на Африка, но трябва да поискаме от Африка и известен брой отговори на проблеми в областта на сигурността.

Президентът направи и връзка между миграцията и климата и каза, че миграционните потоци са предизвикани не само от войните, но и от настъпването на пустинята и глобалното затопляне. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини