Европейският парламент одобри реформи в изборното си законодателство

Европейският парламент одобри предложения за промени в изборното законодателство на ЕС, според които кандидатите за председателство на Европейската комисия трябва да бъдат предварително оповестени поне 12 седмици преди провеждането на вота. Изборните списъци също трябва да се оповестяват минимум 12 седмици преди изборния ден, поиска ЕП.

Настоящата ситуация, при която изборите се провеждат на базата на национално определени правила не е съвместима с принципите на европейското гражданство и на равенството, заключава Европарламентът в решението си.

Евродепутатите поискаха по-големите държави да въведат бариери за спечелване на места в Европейския парламент в интервала между 3 и 5%. Това означава, че държави като Испания и Германия ще трябва да въведат бариери специално за тези избори.

За европейските граждани, които живеят в чужбина, трябва да бъдат въведени електронни, онлайн и системи за пощенско гласуване във всички държави членки на ЕС. За да работи този механизъм правилно, предотвратяването на двойно гласуване от хора с двойно гражданство трябва да се случва чрез обмен на данни за гласоподавателите от европейските държави.

"Четири държави не предоставиха на гражданите, живеещи в чужбина, възможност да гласуват на изборите за Европейски парламент пред 2014 г. – Чехия, Ирландия, Малта и Словакия", напомня ЕП в съобщение до медиите.

Що се отнася до вида на бюлетините, за да се предоставя повече яснота на гласоподавателите, върху тях трябва да бъдат представени имената и логотата както на националните партии, така и на европейските им партийни семейства, към които са свързани.

Освен това според евродепутатите изборите за председател на Европейската комисия трябва да се провеждат, като европейските фамилии представят, изборни листи с кандидати в едномандатен избирателен район. Всяка листа трябва да бъде водена от топ кандидата на съответната партия.

Предложението беше одобрено от неубедително мнозинство от 315 от общо 604 присъстващи евродепутати. За да влязат в сила, тези предложения трябва да бъдат одобрени с единодушие от Съвета и ратифицирани от всички държави членки.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини