Най-малко 150 загинали при серия терористични атаки в Париж

Най-малко 150 души са били убити и десетки други ранени при серия терористични нападения в петък вечерта във френската столица Париж, за които все още не е официално потвърдено, че са свързани, предадоха световните информационни агенции. Все още не са обявени националностите на загиналите. Много от ранените са в тежко състояние.

Атаките са били най-малко четири. Стотина са жертвите само от нападението в концертната зала по време на участие на американска рок група. За някои от ударите се съобщава, че са самоубийствени атаки. За момента е съобщено от полицията за два такива акта на насилие. Ликвидирани са двама терористи, а други шестима се издирват.

Френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение в страната и затваряне на границите. По думите му, става въпрос за тероризъм от безпрецедентен мащаб, това, което се случи е ужасно, заяви той и "обеща" безмилостно преследване на виновните. Случилото се ще обедини страната, убеден е той. Държавният глава обяви, че около Париж ще бъдат разположени военни. Той отменя участието си в срещата на Г20 в Турция този уикенд.

Все още нито една терористична групировка не е поела отговорност за атаките. Френските разследващи обаче имат подозрение за конкретна такава. Припомня се, че от месеци "Ислямска държава" заплашва с терор страната. Появи се непотвърдена информация, че вероятно именно тя стои зад последните насилия. 

Няколко нападатели нахлуха в парижкия ресторант "Камбоджа" и откриха огън. Загинаха десетки. Все още не е изяснен броят на ранените. Репортер на BBC съобщи за поне 10 души, които лежат неподвижно на улицата и са убити или ранени. На мястото са били изпратени много линейки. Шокиращи кадри показват трупове или окървавени хора, които медицински лица извежат и качват в линейки.

Съобщава се за поне двама нападатели, които са открили огън. Има обаче данни и за нападение с нож.

Междувременно се разигра и заложническа драма - в концертна зала "Батаклан" проникнаха двама или трима похитители и взеха заложници по време на рок концерт.

Нападателите са заявили, че отмъщават за случващото се в Сирия. Чули са се викове: "Аллах акбар".

Журналист от Rsdio1 Europe, присъстеал на концерта, разказва, че нахлулите екстремисти са били много млади, не са били маски и са носели калашници. Те са открили безразборен огън в тълпата и всичко е продължило около 15 минути.

Спечасти щурмуваха залата. Операцията им приключи и се съобщава за поне двама загинали терористи.

Стана ясно, че вътре са били повече от 100 заложници. Има данни за поне 100 жертви, сред които и полицаи. Има много ранени.

Експлозиите са били близо до стадион "Стад дьо Франс", където се изигра футболната контрола между Франция и Германия.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е присъствал на мача и е бил евакуиран след експлозиите. Той е пристигнал по спешност в министерството на вътрешните работи, за да се запознае със ситуацията.

Предполага се, че експлозиите са направени от атентатори-самоубийци, които са се взривили на един от входовете на стадиона.

След края на мача между Франция и Германия на "Стад дьо Франс" имаше паника сред феновете. Оттеглящи се хиляди привърженици от трибуните на стадиона бързо се върнаха по местата си, научили новината за убитите и експлозиите. След това се разбра, че самите охранители са оставили входовете на стадиона затворени, за да не позволят излизането на огромната тълпа по улиците на Париж и тя да стане цел на терористите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини