Убитите в петък вечер: Вероник, Пиер, Кристоф…

Пиер Иноченти и Стефан Албертини, собственици на При Ливио

В 20 часа в петък, пред Батаклан, той публикува снимка с анонс за концерта на Eagles of Death Metal с коментар ”Рок!”. Пиер Иноченти, собственик на популярния италиански ресторант Chez Livio, е една от жертвите. Заедно със своя приятел Стефан Албертини. Техните приятели, останали без новини от тях в събота, бяха пуснали много молби за издирване. Към 15 часа, сякаш надявайки се, че липсата им е една от поредните им шеги, един от редовните посетители на ресторанта, постна на стената на Стефан: ”Стефан, Пиеро, какво правите? Клиентите от 5-та викат, защото искат да поръчат, а тези от 12-та в крайна сметка ще са с двама повече. Всички ви чакат!!!”. Един час по-късно, приятелите научават от приятелката на Пиер, че той е убит. И Стефан, който отиде на концерта с тениска на бандата, не оцеля.

Вероник дьо Буржи, журналистка

Бившата сътрудничка на ”Мадам Фигаро”, 54-годишна, майка на две деца, които осинови в Мадагаскар, напусна кариерата си на моден журналист преди по-малко от година, за да се посвети на хуманитарната организация Zazakely Sambatra.

”Вероник се бореше всичко да бъде красиво. Обръщаше винаги внимание на другите. Беше слънчев лъч в квартала. Това, което винаги ме е впечатлявало в нея, е енергиятя. Тя не се спираше никога”, разказва нейна приятелка от 20 години.

Вероник се намира близо до дома си, на терасата на ресторант La Belle Équipe, с приятели, за да говорят за хуманитарните й проекти, когато избухва стрелбата. Мъжът й, фотографът Стефан дьо Буржи, е в Китай. Двете им деца са при съседи. Остави върху страницата си във Facebook светлата си усмивка редом до мъжа си, сина си и дъщеря си. Но и до 200 деца, спонсорирани от асоциацията.

Кристоф Льолуш, създател на интернет сайтове

„Кризисното звено дълго време ни казваше, че той не е сред жертвите. Но го търсехме часове и часове. Звъняхме по всички болници. Накрая неговата приятелка ни каза, че е мъртъв, че тялото му е закарано в института по съдебна медицина и че няма да можем да го видим преди понеделник.”, разказва съсипан баща му Норбер. ”В какво ли състояние ще намеря хлапето си след касапницата? Какво направиха тези копелета!”. Кристоф, 33-годишен, прави сайтове …”Музиката беше животът му. Когато беше тийнейджър, обложки на Нирвана покриваха стените му. Спеше с китарата до леглото. Създаде група, Oliver, и издаде диск. Мислеше да прави нов”, разказва Патрисиа, майка му. Този фен на футбола, метъла и хард рока пишеше песни и тичаше по концерти в Зенит, Батаклан… ”Обичаше да контактува с певците, да говорят, да взима автографи”.

Гийом Б. Дешер, журналист

Когато имаше нужда от специалист по хард рока, викаха него. Гийом Б. Дешер приличаше на своите идоли Iron Maiden или AC/DC: с кафява, полудълга коса. В редакциите (Журнал дьо Диманш, Либерасион), човечността му и доброто му настроение го правеха отличен колега. За концертите, пред VIP сектора предпочиташе тълпата. Именно там този баща на две момиченца, с внушителни рамене и олимпийско спокойствие, трябва да се е намирал на 13 ноември в Батаклан за концерта на Eagles of Death Metal. Последният месец той пишеше за последния им албум и беше нетърпелив да ги чуе на живо в Париж.

Лола Салин, редакторка

Баща й Жорж я търси цяла нощ в петък и през деня в събота. Потресе потребителите на Туитър с достойнството и трагедията си. В 19 часа в събота той съобщи, че има потвърждение за смъртта й в атаката на Батаклан. Лола Салин, брюнетка, усмихната и чувствителна, 29-годишна, беше редакторка в Gründ. Беше редактирала основно L'Encyclo des filles, един от успехите на издателството. „Приятно момиче, пълно с енергия”, според един от авторите й.

Томас Ейя, музикант

Родом от Амиен, 32-годишен, живеещ в Париж от години. ”Брат ми свиреше на китара и успя да превърне страстта си в своя професия. Той обожаваше да ходи на концерти”, разказва Джереми, търсейки думите. ”Беше за пример, един от най-харесваните, ценен в работата. Беше луд по музиката, тотално пристрастен ”, добавя Амен Абделалуи, натоварен с реклама на групата SUM 41 във Франция.

Маню Перез, баща

Започнал кариерата си в пресслужбата на Barclay, това момче, което не се взимаше никога на сериозно, но обичаше много сериозно музиката и особено Queens of the Stone Age, оттам и Eagles of Death Metal, с които поделят един и същи певец, Josh Homme, работеше в маркетинг службата на Polydor. ”Доброта и учтивост”, са двете думи, които го описват според бившите му колеги. Около 40-годишен, този баща на две момиченца, фен на скейта и сърфа, се оттегли преди няколко години в музикалната индустрия.

Валентин Рибе, млад адвокат

Завършил London School of Economics, този млад мъж на 26 години беше служител в парижкото бюро на международния адвокат Hogan Lovells, специализирал в борбата срещу престъпленията на белите якички.

Журнал дьо Диманш потвърди смъртта и на Мейюл Гобер, юрист, 30 г, Ромен Дидие, 22 г., барман, Фабрис Дюбоа, Кентен Буланжер, 29 г., Тиери Ардуен, 42 г., с две деца. Той е бил в квартал Шарон, за да чества рождения ден на дъщеря си.

Чуждестранни жертви са белгийци, португалец, две тунизийски сестри, испанец, двама румънци, американска студентка, млад алжирски цигулар…

/По материал на Le journal de dimanche/
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини