Франция бомбардира Ракка втори път за 24 часа

Френската авиация извърши през изминалата нощ още едно въздушно нападение срещу Ракка, бастиона на групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Разрушени са команден център и център за обучение на бойци на джихадистите, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили, цитиран от АФП.

Това е втората бомбардировка на Ракка, предприета от френските сили в рамките на 24 часа. Градът се смята за фактическата столица на ИДИЛ.

Самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще бъде предислоциран от Персийския залив в източно Средиземно море. Това ще утрои ударния капацитет на френските въоръжени сили, участващи в операции в района. На "Шарл дьо Гол" има 26 изтребителя - 18 "Рафал" и 8 "Сюпер Етандар".

"Ще продължим въздушните удари в идните седмици. Няма да има никакво прекъсване. Франция е във война. Ние сме във война срещу джихадисткия тероризъм, който заплашва целия свят", каза вчера президентът Франсоа Оланд пред двете камари на френския парламент. Той призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме резолюция за борба с тероризма.

"Междувременно Франция ще води по-интензивно операцията си в Сирия", каза Оланд, наричайки страната "най-големият развъдник на терористи в човешката история".

Франция ще поиска помощ

Франция днес официално ще поиска помощ от другите държави от ЕС след терористичните атаки в Париж, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Късно снощи дипломати потвърдили пред ДПА в Брюксел, че искането за помощ ще бъде внесено на днешната среща на министрите на отбраната от ЕС.

Франция ще обоснове искането си с член 42, параграф 7 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че ако държава от съюза е жертва на въоръжена агресия, извършена на нейна територия, другите страни членки имат задължението да й помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на Обединените нации.

Ограничения на свободи

Френското правителство замисля законови промени, по силата на които на френските граждани, върнали се от Сирия или Ирак, да се налагат драконовски условия на наблюдение, като домашен арест, заяви снощи пред Франс прес правителствен източник.

Правителството иска французите, замесени в джихадистки организации в Сирия или Ирак, да бъдат подложени на процедура за издаване на "входна виза", ако желаят да се върнат на френска земя, добави източникът. Той подчерта, че създаването на подобен механизъм ще изисква промени в конституцията.

Президентът Франсоа Оланд обяви вчера пред депутатите от двете камари на парламента, събрани на извънредна сесия във Версай, че в най-кратък срок ще им бъде представено предложение за промени в конституцията, за да могат властите да противодействат на войнстващия тероризъм.

Промяната в конституцията "ще създаде цивилен режим в условия на криза, който ще прилага изключителни мерки, внасящи единствено стриктно необходимите ограничения при упражняването на обществените свободи, в името на гарантирането на националната сигурност", каза правителственият източник.

По официални данни 571 френски граждани са отишли в Ирак и Сирия, 245 са се върнали и 141 са убити там. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини