Египет: Няма доказателства за бомба в руския самолет, нито арестувани

Египетското правителство съобщи, че не е открило доказателства за престъпно действие, което да е причинило катастрофата на руския самолет над Синай.

Египет заяви днес, че ще вземе предвид заключението на Русия, според което катастрофата на руския пътнически самолет над Синайския полуостров миналата седмица е била причинена от бомба, но неговото разследване засега не е открило доказателства за престъпно действие, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Изявлението беше направено на съвместна пресконференция на министър-председателя Шериф Исмаил и няколко министри в курорта Шарм ел Шейх, откъдето е излетял самолетът.

Вътрешният министър Магди Абдал Гафар каза, че засега не са открити доказателства за пропуск в сигурността на летището в Шарм ел Шейх, свързан с разбиването на самолета.

Ако бъде установен такъв пропуск, виновните ще бъдат наказани, заяви той. По думите му египетските власти са засилили мерките за сигурност на всички летища и извършват щателни проверки на багажа и пътниците.

Той каза, че в Египет не е арестуван никой по подозрение за участие в разбиването на самолета. Исмаил заяви, че катастрофата няма да се отрази на отношенията между Русия и Египет.

Министърът на гражданската авиация Хосам Камал каза, че са възможни всички сценарии за разбиването на самолета.

Путин: Русия ще открие виновните и ще ги накаже

По-рано директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников съобщи, че катастрофата на руския пътнически самолет "Еърбъс А321" над Синай е терористичен акт.

"На борда на самолета е избухнало самоделно взривно устройство, като по отломките от самолета и личните вещи на жертвите са открити следи от експлозив чуждестранно производство", заяви Бортников.

Руският президент Владимир Путин бе категоричен, че Русия ще открие виновните и ще ги накаже.

"Ще ги търсим навсякъде. Където и да се скрият, ще ги намерим. В която и част на планетата да са, ще ги победим. Престъпниците трябва да разберат, че възмездието е неизбежно. Ударите на руските въоръжени сили по терористите в Сирия не само няма да бъдат спрени, а ще бъдат усилени", каза още руският държавен глава. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини