Русия и Франция отново влизат заедно в бой - сега срещу ИДИЛ

За пръв път от 1945 г. Франция и Русия заедно ще се бият срещу общ враг - групировката "Ислямска държава".

Започна сътрудничество между руските и френските военноморски сили в Средиземно море, започнаха и тесни контакти между руските и френските тайни служби. 

Руският президент Владимир Путин нареди на командира на гвардейския ракетен крайцер „Москва“, намиращ се в Средиземно море, да координира действията си с френската военноморска група, която скоро ще пристигне в региона, и да си сътрудничи с тях като със съюзници

Скоро в района на вашите действия ще пристигне френска военноморска група, водена от самолетоносач. Трябва да бъде установен директен контакт с французите и да се работи с тях като със съюзници“, гласи нареждането на Путин. 

Самолетоносачът "Шарл де Гол" потегли към източно Средиземно море.

Ударите на френската и руската авиация в неделя, понеделник и днес бяха насочени срещу бази, оръжейни складове и контролни пунктове в град Ракка и околностите му в Северна Сирия и в тях бяха убити 33 джихадисти и десетки бяха ранени, заяви Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП и БТА.

Малко история
"Трябва да си спомним Втората световна война, когато Франция и Русия заедно воюваха срещу общ враг, който заплашваше да унищожи цялото човечество. Това е по-актуално от всякога днес, когато става дума за борба срещу враг като ИД", коментира руският военен историк Михаил Мягков, цитиран от АФП и БТА.

Михаил Мягков припомня, че след визитата на генерал Де Гол в Съветския съюз през 1944 г. Сталин е настоял Франция да бъде обявена за победител в конфликта наравно с другите страни победителки. После обаче двете страни бяха разделени повече от 45 години от Желязната завеса.

След разпадането на СССР Франция и Русия работеха заедно в редица мироопазващи мисии на ООН, по-специално през 90-те години в бивша Югославия, припомня историкът.

"През Втората световна война нацизмът накара СССР и Запада да преодолеят идеологическите си различия. Дали организацията "Ислямска държава" ще се превърне в новия Хитлер?", запита се вчера в редакционна статия руският вестник "Ведомости".

Тепърва предстои отношенията между Франция и Русия да се съвземат от сътресенията на украинската криза и по-специално от решението на Франсоа Оланд през август 2014 г. да не се доставят двата бойни кораба "Мистрал", което предизвика гнева на Москва, коментира Тибо Маршан от Франс прес.

Както се разбра френският президент Франсоа Оланд планира идната седмица срещи с Владимир Путин и с американския президент Барак Обама.

Русия активизира спътниците

Русия включи 10 спътника за космическо разузнаване в подкрепа на военните си действия в Сирия и удвои бойните полети. Създадена е и междуведомствена комисия, която да работи срещу финансирането на тероризма

Президентът Владимир Путин е разпоредил на главната прокуратура, централната банка и регионалните власти да предоставят всяка информация, която имат за терористични дейности, предаде БНР.

След като Москва официално призна, че руският самолет е свален в Египет от терористи, Путин свика спешно заседание с Генералния щаб на армията, на което бяха взети мерките.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини