Бъдещата магистрала "Хемус" - по-евтина и по-бавна

Започва препроектиране на строителството на автомагистрала „Хемус”, като целта ще бъде да се постигне намаляване на цената й. Това препроектиране включва намаляване на тунелите с поне един и намаляване на броя на виадуктите. Освен това ще се намали и проектната скорост на отсечките от 140 на 120 км.

Тези нови параметри на бъдещата магистрала станаха ясни от думите наминистър Лиляна Павлова, която в рамките на парламентарния контрол отговаря на въпроси за „Хемус” на депутатите Георги Кадиев, Велизар Енчев и Васил Антонов.

Въпреки че както подчерта Георги Кадиев отговорът на въпроси, зададени преди три месеца, вече се е превърнало във фарс, министър Лиляна Павлова отново разказа цялата история на проектирането, конкурса и избора на фирми изпълнители, както и отмяната на избора, което се случи със заповед на министър-председателя Бойко Борисов и с обосновка в обществените настроения и съмнения спрямо законността и прозрачността на процедурата и избраните фирми – строители.

Лиляна Павлова аргументира отново спирането с недостига на еврофинансиране на проекта за строителство на магистрала „Хемус” и отново обясни, че е взето решение да се закрие Национална компания „Стратегически инфраструктурни обекти” и големите обекти да бъдат поети отново от Агенция „Пътна инфраструктура”. Това ще стане в началото на следващия месец, когато се и очаква да бъде обявена отново обществената поръчка за „Хемус”.

В отговора на министър Павлова се откроиха няколко нови момента – освен намаляването на проектната скорост от 140 на 120 км/ч. и намаляването на броя на сложните съоръжения като тунели и виадукти, досегашните 2 лота на АМ „Хемус”, за които бяха отменени конкурсите, ще бъдат разделени на 4 отсечки.

Именно за първата „Ябланица – Боаза” обществената поръчка се очаква да бъде отворена още следващия месец, като там се е намалил габарита и междинното разстояние между лентите.

За следващите два етапа се налага именно това препроектиране, тъй като там са най-сложните участъци, подчерта Павлова и открои, че за втория участък има и допълнителни трудности, тъй като той минава през защитени територии. Очакванията са това препроектиране да намали цената с между 100 и 150 млн. лв., посочи министър Павлова.

От думите й стана ясно обаче, че тепърва ще се обсъжда какъв принцип да бъде използван при избор на изпълнители – дали да бъде най-финансовото изгодната оферта, т.е. най-ниската цена, или най-икономически изгодната оферта, т.е. да се оценяват и възможностите на кандидатстващите фирми, включително и опита, който имат.

Именно тази информация не се хареса на независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев, които подчертаха с реплика, че по никакъв начин не са били убедени, че следващите процедури ще бъдат проведени прозрачно и без корпуция.

Съмненията в обществото остават”, подчерта Енчев, като посочи, че не е отговорено на най-важния въпрос: „Поименно да се знае кой е виновен” за провала на строителството. Енчев подчерта и че има опасност и при новите обявени поръчки да се явят същите фирми и същите фирми да спечелят. Това според него означава и че строителството ще бъде отново некачествено, както е то при АМ „Струма”.

Георги Кадиев предположи, че „или имате ужасно некадърни хора, които правят прогнозите и прогнозните стойности, или просто е калкулирана 50% комисионна” при първоначално обявените цени за двата лота от 168 и 266 млн. лв. След това цените скочиха двойно на 278 и 499 млн. лв, припомни Кадиев.

При тази реплика министър Лиляна Павлова призна грешката на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”, които са предоставили прогнозни стойности на проекта, без да включат именно сложните съоръжения като виадуктите и тунелите.

В края на отговора си министър Лиляна Павлова увери, че АМ „Хемус” остава приоритет на правителството сред инфраструктурните проекти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини