Ръководството на МВР оцени високо акцията по обезвреждане на въоръжения мъж в София

Главният секретар на МВР Георги Костов и ръководителят на столичната полиция Младен Маринов дадоха днес сутринта на пресконференция висока оценка на всички служители, участвали в операцията през уикенда по неутрализирането на въоръжен мъж, барикадирал се в дома си в столичния квартал "Стрелбище". На брифинга беше съобщено, че бившият директор на столичното четвърто управление на полицията Петър Коджейков е стрелял с незаконно притежавано оръжие, което е било старо. В дома му е открит и втори незаконен пистолет.

Според главен комисар Георги Костов, Коджейков напълно целенасочено е стрелял срещу полицаите, като няма пострадали само заради професиналната работа на Специализирания отряд за борба с тероризма. "Владеехме ситуацията и се намесехме в най-подходящия момент", пък беше лаконичният коментар на комисар Маринов. Акцията се е усложнявала и от факта, че в апартамента е имало възрастна жена на легло, чиято безопасност е трябвало да бъде гарантирана.

Главният секретар на МВР заяви, че към момента не е ясно доколко сериозни са психическите проблеми на Коджейков. Според него поведението на задържания мъж се е променило след прекаран инсулт. "Март е критичен за хората с психически проблеми, той е кошмарен от тази гледна точка", каза още Костов.

Според него преговорите с въоръжения мъж не са дали резултат, защото той е бил с психически проблеми. Тогава е било взето решение чрез разговор по телефона с негов близък, той да бъде разсеян и неутрализиран от специалните сили на полицията, които да щурмуват апартамента. Тази стратегия е проработила.

В коментар за инцидента министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че сега е важно лекарите да се произнесат какво е състоянието на извършителя и да се разбере как е придобито оръжието, с което е стреляно.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини