Скорошна реалност - заради Кунева може да плащаме милиони по дела за клевети

Всеки невинен гражданин, който бъде обвинен по новия антикорупционен закон на Меглена Кунева, ще може да осъди държавата. Това ще бъде записано в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, който ще бъде променен с антикорупционния закон на Кунева.

Размерът на бъдещите обезщетения заради грешен сигнал или клевета може да се предвиди, като се сравни с делата, по които прокуратурата бива съдена - поне по 1 млн. лв. годишно, при това без да разследва анонимни сигнали, прогнозира в. "Сега". Членовете на новото антикорупционно бюро, което предстои да се създаде съгласно закона, няма да носят персонална отговорност в такива случаи. Анонимният сигнал ще е достатъчен за образуване на предварителна проверка в 30-дневен срок от регистрацията му. Тя ще приключва с констативен акт, който не подлежи на обжалване. При наличие на данни за корупционно поведение ще се образува проверка на имуществото или за конфликт на интереси.

И в променения спрямо миналата година законопроект анонимни сигнали по подозрение за корупция ще бъдат приемани и разследвания. Анонимни сигнали са и медийните публикации, но за да бъдат приети за такива, трябва да има пълни подробности за деянието - място, време, обстоятелства, подателят трябва да се позовава на документи и да посочи свидетели, които могат да потвърдят съобщените данни и/или да дадат допълнителна информация.

Новост е, че в имотните декларации на висшите публични длъжности ще се върне правилото, че за неверни данни ще се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс - така ще се развържат ръцете на прокуратурата. То изпадна преди години и в момента висшата администрация изобщо не е обвързана с декларациите си. Кунева е отстъпила на колежката си Екатерина Захариева и съдиите ще подават декларации пред инспектората на Висшия съдебен съвет. По темата имаше полемика с участието на Бойко Борисов.

Съпружески неволи

Бивш съпруг може да изгуби имот, ако му е бил прехвърлен в период, в който бившият му партньор е проверяван от бюрото. В същото време чиновниците няма да декларират имуществото и интересите на съпрузите си, с които все още имат брак, но са във фактическа раздяла. Няма да подлежат на отнемане сумите, дарени за животоспасяващо лечение, предотвратяване на последиците от бедствия и аварии, както и в полза на религиозни общности.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини