Робот за подводни изследвания се захранва от енегрията на океана

Хидроплан, който се захранва чрез топлинна енергия от океана, е първият по рода си екологичен робот за подводни изследвания, предаде Ройтерс.

От пускането си през декември апаратът е кръстосал басейна на Вирджинските острови над 20 пъти на дълбочина около 4000 метра. Създателите му от Океанографския институт във Фалмът, Масачузетс, смятат, че той може да продължи да работи още 6 месеца.

"Роботизираните апарати, оборудвани със сензори за отчитане на температурата, солеността на водата и биологическата продуктивност, могат да работят на места, в които условията са неподходящи за хора", обяснява Дейв Фратантони от изследователски екип.

Хидропланите от време на време излизат на повърхността, за да уточнят позицията си чрез GPS и да прехвърлят събраните данните към лаборатория чрез сателитната система Iridium. Повечето роботизирани изследователи разчитат на захранвани от батерии двигатели и механични помпи.

Новият хидроплан извлича енергия от разликите в температурата между по-топлите води на повърхността и по-студените и дълбоки пластове в океана. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини