Ракийчице, светая мъченичице...

Тази вечер в Клуба на дейците на култура ще свирят "Черно фередже". За техните почитатели, а и за тези които нищо не са чували за групата, даваме малко повече информация.


"Ние сме единствената група в България, на която Лили Иванова е била подгряващ изпълнител!", казват за себе си изпълнителите.

От тримата певци в Черно Фередже - Ния, Голям Тошо и Малък Тошо - професионален музикант е само Ния. Голям и Малък Тошо държат да се знае, че не са никакви музиканти. Голям Тошо споделя : "Голям Тошо: Ние не бяхме група, а само една банда, която търсеше къде да се напие и да пее. И един ден Денис от Ахат ни предложи да влезем в студио и да ги запишем тия песни – ей така, за спомен, защото не се знаеше още колко време ще бъдем заедно и кой накъде ще поеме. И ние си събрахме антуража и тръгнахме. А антуража беше една китара "Кремона", три вилици, едно парче сирене, две парчета салам и гроздова ракия. Трябва да ти кажа, че няма песен, която да сме пяли по два пъти – всичко едно към гьотере."


Малък Тошо разказва : "Ние сме единствената група в България, подчертавам - единствената група в България – на която Лили Иванова е била подгряващ изпълнител! И това беше 2005 г. в София, на промоцията на ракия Поморие 69... Отиваме ние, включваме инструментите и докато пийвахме, чухме конферансието да казва "И сега - Лили Иванова". Пя около 40 минути и след това конферансието каза: "Представям ви група Черно фередже". Излизаме ние, пеем си като пичове и си тръгваме като пичове! Никой друг не го е изживял това, никой! Кой ще се похвали друг с такова нещо?! "

И малко от тяхното творчество :
Из творчеството на Черно Фередже
Песен: Ракийчице
Албум: С черно фередже


В казан си се пекла,
по тръбичка текла,
ракийчице -
светая мъченичице,
Алилууууя.


Ти носиш упование
и главозамаяние
ракийчице -
светая мъченичице,
Алилууууя.


И главозамаяние
и кракопреплитание
ракийчице -
светая мъченичице,
Алилууууя.


И кракопреплитание
и във зида удрание
ракийчице -
светая мъченичице,
Алилууууя.


И във зида удрание,
в милицио вкарвание,
ракийчице -
светая мъченичице,
Алилууууя.


В милицио вкарвание,
на мене отбивание,
ракийчице -
светая мъченичице,
Алилууууя.


За тези, които вече са навити да чуят "Черно фередже" - тази вечер от 21 часа в КДК.







Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини