Откриват изгубени храмове на маите със сателит

Древните маи са съграждали храмовете си според звездите, а сега съвременни учени са открили останки от скрити градове в джунглата на Гватемала чрез наблюдения от космоса, предаде Ройтерс.

Още преди пет години археолози съвместно със специалисти от НАСА започнали да търсят следи за гибелта на цивилизацията на маите, процъфтявала в продължение на 1000 години в Централна Африка и южната част на Мексико. "Тази съвместна работа вече дава резултати", казва археологът Уилям Сатурно.


Ученият наскоро е открил пет селища от времето на маите със стотици постройки. Сатурно обяснява, че изображенията от сателита значително са го улеснили в намирането на руините, покрити от гъстата растителност в джунглите на Гватемала.


Археологът разказва, че първоначално използвал сателитните изображения, за да открие източник на вода близо до лагера в района на Сан Бартоло, където той и колегите му извършвали разкопки. Уилям Сатурно използвал снимка, предоставена му от НАСА, на отражение на слънчевата радиация от голям брой растения в района.


Археологът бил изненадан да открие модели на обезцветяване, излизащи извън очертанията на някои от постройките, които той вече бил открил. С помощта на GPS устройство Сатурно определил върху картата и други места, където се наблюдавало обезцветяване.


Така се натъкнал на още няколко находки на древна архитектура на маите. Древните маи са използвали в строителството варовик и хоросан. При рушенето на изоставените сгради химикали от камъните се просмукват в почвата, което оказва влияние върху растежа на околните растения - промени в химията, които могат да бъдат засечени от сателит.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини