Първият примат в Северна Америка се е преселил от Сибир

Учени са открили и изследвали останки от най-ранния примат, живял в Северна Америка. Те са установили, че той се е преселил от Сибир, предаде Ройтерс. Зъби от млад представител на вида Teilhardina magnoliana, живял преди около 55,8 милиона години, са намерени в Мисисипи.

Според специалистите приматът, заедно с други представители на група бозайници, към която спадат лемурите, маймуните, човекоподобните маймуни и човекът, са се преселили в Северна Америка, преминавайки през несъществуваща сега суша, свързвала Аляска и Сибир.

Палеонтолозите от природонаучния музей "Карнеги" в Питсбърг описват приматите от вида Teilhardina magnoliana като Айнщайн на своето време. Дребните създания са тежали около 28 грама, били са дълги около 7,5 сантиметра и са се хранили с насекоми и дребни плодове. "По онова време това е било най-умното животно, което не означава, че през съзнанието му са минавали кой знае какви "дълбоки" мисли".

Приматът е можел да се събере в шепата на Айнщайн и макар да е имал по-голям мозък от този на останалите бозайници, мисълта му е била практична - за храна, а не съсредоточена върху теоретичната физика, казва Кристофър Бърд от изследователския екип.

Представителите на вида Teilhardina magnoliana са живели 10 милиона години след динозаврите и приблизително толкова време преди появата на първите примитивни маймуни. Останки от родственици на "древния Айнщайн" са намирани в Китай, Белгия и Франция. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини