Пейсмейкърите – новата цел на хакерите

Хиляди хора по целия свят имат имплантирани в телата си устройства, които наблюдават и контролират сърдечната им функция. Тъй наречените пейсмейкъри са сравнително малки устройства с чип и батерия, които се имплантират в гърдите или в редки случаи в корема на хора с анормални сърдечни функции (когато пулсът им е много бавен или забързан).



Американски изследователи доказаха, че е възможно злонамерено да бъдат изключени индивидуални пейсмейкъри чрез безжична хакерска атака. Според изследване проведено от Центъра за сигурност на медицински устройства, зад който стои Харвардския медицински институт, хакерите имат възможност да изключат устройството или дори по-лошо – да предизвикат смъртоносна аритмия на пациента.

Хакерите могат да се възползват от това, че устройствата притежават радио, което позволява на докторите да го препрограмират. Радио сигналите не са криптирани – съобщава Центърът, който дори направил демонстрация на хакването. Разбира се, при демонстрацията пейсмейкърът не бил поставен в тялото на пациент.

Изследователите сметнали, че рискът е прекалено малък, за да алармират хората с пейсмейкъри. Все пак, за да бъде извършено подобно действие е необходима сложна и скъпа екипировка и непосредствено близък контакт с жертвата. Нещата необходими за демонстрацията били на стойност 30 000$.

Очаква се скоро да бъдат усъвършенствани пейсмейкърите като се добави допълнителна защита, все пак не трябва да се оставя такъв риск.


Източник: istinsko.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини