Ядрена пратка доставена вместо акумулатори?

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е разпоредил да се направи пълна инвентаризация на ядрения арсенал.

Заповедта идва след като стана ясно, че през 2006 година САЩ е изпратила по погрешка взриватели за ядрени ракети в Тайван.
Ядрената пратка е доставена вместо акумулатори за хеликоптери.

Заповедта поставя срок на проверката - от началото й докладът за резултатите й да бъда готов за 60 дни. Робърт Гейтс е разпоредил отделна проверка и разследване на причините за грешната доставка.

Грешката на САЩ е посрещната с особено недоволство от Китай, който се противопоставя на каквито и да е доставки на оръжие в Тайван. Пекин разглежда провинцията като своя територия и не веднъж е заплашвал, че ще използва сила, ако Таван обяви независимост.

Грешката постави Пентагонът в изключително неудобно положение.

Известно е, че взривателите за ядрените бойни глави са изпратени от база на ВВС в Уайоминг. Тайван съобщил за грешната доставка и я върнал, но заради недоразумения в администрацията цяла седмица не е осъзнато значението на инцидента.

След това Пентагонът в нарочно съобщение подчерта, че в Тайван не са изпращани никакви ядрени материали.

Това далеч не е първата сериозна грешка на американските ядрени сили за последните месеци. През август месец бомбардировач B-52 прелетя над няколко щата с крилати ракети, на които също по погрешка бяха прикрепени ядрени заряди.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини