Азарян и "Чайка" - с най-много наради "Икар"

Крикор Азарян и неговата постановка на "Чайка" от А.П. Чехов на сцената на Театър "Българска армия" са големите победители при обявяването на годишните награди "Икар" на Съюза на артистите в България.

На Международния ден на театъра, отпразнуван снощи в залaта на Националната опера и балет, проф. Азарян получи наградата за режисура и почетно отличие за цялостен принос, "Чайка" бе обявена за най-добър спектакъл, Бойка Велкова заслужи "Икар" за главна женска роля, Мирослав Косев - за поддържаща мъжка роля, а "Българска армия" бе обявен за най-успешният театър на 2007 г.


Наградата за най-добра мъжка роля получи Владимир Пенев за изпълнението си в спектакъла "Мъртвешки танц" по Стринберг с режисьор Маргарита Младенова в Театрална работилница "Сфумато".



Биляна Петрова за дебют в режисурата и Ярослава Павлова - за поддържаща женска роля, бяха отличени за постановката на "Заболявания на младостта" от Фердинанд Брукнер на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев".



Актьорите Васил Василев-Зуека и Нина Димитрова получиха специална награда "Икар" за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света и във връзка с 15-годишнината от създаването на техния театър "Кредо".


Другите награди:


- за куклено изкуство - "Студено", авторски спектакъл на Мила Коларова, реж. Ивелина Стоянова в Театър "Никои";


- за сценография - Даниела Олег Ляхова за "Жюли, Жан и Кристин" от А. Стриндберг, реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница "Сфумато";


- за музика - Калин Николов за "Старицата от Калкута" от Ханох Левин, реж. Явор Гърдев, Театър "199 Валентин Стойчев";


- за "Златен глас": Даниел Цочев за дублажа на сериала "Доктор Хаус";


- за критически текст - Румяна Николова за книгата "Актьорският тренинг през ХХ век";


- за драматургия - Яна Борисова за "Малка пиеса за детска стая";


- за вариететно изкуство - Антраник Шаварш Аарабаджиян - Астор - за атрактивност и оригиналност на илюзионния номер "Али Баба";


- за цирково изкуство - Братя Кондови - за изключително майсторство в областта на велофигуристиката, баланса на опъната тел и першове, и за цялостен принос в областта на цирковото изкуство.



В програмата на тържеството драматични актьори пяха оперни арии и ансамбли в съпровод на дирижирания от проф. Румен Цонев Нов симфоничен оркестър.




Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини