Безумна жалба срещу синдикатите за учителската стачка

Адвокатите на учителските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" начело с Марин Марковски се обединиха зад мнението, че жалбата на петимата родители, ощетени от учителската стачка през есента на 2007 г., е "лишена от разум". Това стана по време на първото заседание на Комисията за защита от дискриминация, която даде ход на жалбата, предаде репортер на БГНЕС.

Според родителите учителската стачка е нарушила правото на безплатно образование и на свободен избор на училище, гарантирани от Конституцията и Наредбата за народната просвета. Илиян Митровски обясни, че е преместил 9-годишния си син от общинско в частно училище, защото детето било без надзор, докато учителите стачкуват.

Митровски заяви, че той е дискриминиран по три пункта. Първо, семейно положение, защото няма възрастни родители, които да гледат детето, второ, имуществено положение – няма възможност да плаща на детегледачка, и трето – по признак образование, защото са ощетени децата само от държавните и общинските училища. Жалващите се поискаха от комисията да предложи промяна в Закона за колективните трудови спорове, като образователните услуги се прехвърлят в графата на обществено значимите услуги и така се ограничи правото учителите на стачка. Родителите се явиха на заседанието без адвокат, но обясниха, че са се консултирали с юристи и обещаха, че на следващото заседание на 12 май ще се явят с адвокат.

Общо шестима адвокати защитаваха председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева и председателя на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", срещу които е подадена жалбата. Според Митровски стачката е продължила толкова дълго заради грешки на синдикатите. Въпреки това аз съм доволен, тъй като в обществото вече е предизвикана дискусия, каза той. Очакваме комисията да се произнесе в наша полза, посочи Митровски. Според адвокат Марковски обаче претенциите на родителите "категорично юридически не са правилни".

Синдикатите не могат да бъдат глобявани, защото осигуряват правото на гражданите да стачкуват и понеже някои имат затруднения да не се провежда стачка. Марковски каза, че исканата от жалбоподателите законова промяна не е разумна, тъй като учителите не могат да се сравняват с военни или полицаи.

До 12 май жалващите се родители обещаха да съберат писмени свидетелства за преместване на деца от държавни в частни училища по време на стачката, информации за училищни такси и други. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини