Ал Кайда е готова да удари САЩ пак, сочи доклад

„Ал Кайда" е възстановила своите способности и е готова да дари отново САЩ. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ.

В доклада са посочва още, че „Ал Кайда" е възстановила способностите си и силата си благодарение на сигурността, която е имала на Територията на племената на федералното управление (зона в Пакистан, която се намира на границата с Афганистан).

В тази планинска зона пуштунските племена живеят и до днес според традиционните закони, а централната власт и модернизацията нямат особено влияние. Именно в тези територии десетки ислямски терористи са намерели убежище.

Според редица експерти точно в тези територии е намерил прикритие и лидерът на международната терористична организация „Ал Кайда" - Осама бен Ладен.

САЩ не успяха да постигнат целите си и да отстранят терористичната опасност, се казва в документа.

За тази цел от 2002 година са изразходвани повече от 5.8 милиарда долара. 96% от тези пари са отишли за провеждане на бойни операции на териториите на племената в Пакистан. Само помощта, която САЩ е оказал на Пакистан от 2002 година, за борба с тероризма възлиза на 10.5 милиарда долара.

Въпреки огромните средства и човешки ресурси, които се влагат в борбата с тероризма, на САЩ все още не се отдава възможност да унищожи терористичната заплаха, се посочва още в доклада на Сметната палата.

Според него не е разработен пълен план за постигане на целта - национална безопасност и противодействие на ситуацията, която заплашва държавата от страна на Територията на племената на федералното управление в Пакистан.

Авторите на доклада посочват още, че въпреки създаването на Национален антитерористичен центърпрез 2004 година с цел разработването на пълен план за борба с тероризма, всички институции в САЩ, включително Националният съвет за безопасност и останалите департаменти, не са съумели на разработят план, който да съчетава всички елементи и средства - дипломатически, военни, икономически и правоохранителни.

Именно посолството на САЩ в Пакистан се посочва като пример за липса на съгласуваност, тъй като дипломатите не са имали политика спрямо Териториите на федералното управление.

С авторите на доклада на Сметната палата са съгласни и експерти от Пентагона, за което говори придружаващо писмо.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини