Появи се тайно завещание Георги Стоев

Дни след убийството на Георги Стоев се появи завещание, което 35-годишният писател е написал тайно от съпругата и родителите си. За последната му воля не е бил информиран дори адвокатът му Добрин Додее, макар Жоро да не предприемаше нищо без знанието на юриста. Съдържанието на текста все още е пазено в тайна, но нотариус е информирал семейството на Стоев, че преди смъртта си той е упоменал изрично къде да отиде наследството му. Очакваше се завещанието да бъде отворено в сряда вечерта, малко след редакционното приключване на вестника. Ако завещанието се окаже автентично (защото съществуват известни съмнения за достоверността му), то това е още "едно доказателство, че писателят на мутрите е знаел съдбата си. В последните месеци от живота си Георги Стоев отчаяно молеше прокуратурата и МВР да го разпитат, но никой не му обърна внимание.
Журналисти си спомнят, че писателят е споделял в частни разговори с тях, че вече си е приготвил завещанието. Тогава обаче повечето смятаха, че всичко се дължи на специфичното черно чувство за хумор на Стоев. Заради скандалния отказ на градския прокурор Кокинов, главния прокурор Борис Велчев и бившия МВР шеф Румен Петков да изслушат свидетелствата на писателя срещу мафиотските босове и да защитят живота му, роднините на Стоев са взели решение да заведат дело срещу държавата. Размерът на иска все още не е уточнен, но по всяка вероятност той ще е за шестцифрена сума. По всяка вероятност адвокат на семейството на автора на поредицата „БГ Кръстника" ще е Марин Марковски. Тези дни вдовицата ще се срещне с прочутия юрист. „Борис Велчев и Румен Петков носят вина за смъртта на Жоро. Има неоспорими доказателства, че той иска да свидетелства и търси прокуратурата и МВР за съдействие. Никой не му обърна внимание, а това е престъпление според Конституцията на България", коментира Добрин Додев, адвокатът на Георги Стоев.


Семейството на писателя ще приложи към делото срещу България в Страсбург книгите на Жоро Стоев от поредицата му „БГ Кръстника", публикации на в. „Уикенд" с разкритията на писателя, в които с огромни букви е написано „На вниманието на главния прокурор Борис Велчев", както и записи от участия в телевизионните предавания „Горещо" и „Сеизмограф", в които той отчаяно отправя апел към властите да го изслушат и алармира, че има опасност за живота му. Шефът на отдел „Убийства" в столичната полиция Ивайло Спиридонов няколко пъти е отказал охрана от НСО във връзка с тежките криминални престъпления, по които работи.



Спиридонов се сдоби с ореола на един от малкото не корумпирани служители в системата, след като бе готов да арестува: Младен Михалев - Маджо на база на свидетелските показания на Георги Стоев. В книгата си „БГ Кръстника Стоев описва как Спиридонов от години работи за залавянето на Маджо и е събрал огромна документация срещу основателя на СИК. След като арестът на Михалев през 2006-а се проваля заради прокурора Кокинов, Румен Петков лично привиква шефа на отдел „Убийства" и му вдига скандал, защо не го уведомява. Спиридонов, наричан от колегите си д-р Рос заради приликата си с актьора Джордж Клуни, е поел случая с убийството на Стоев. За разлика от прокурорите Чавдар Ангелов и Николай Кокинов, които едва след смъртта на писателя започнаха да правят изказвания, шефът на отдел „Убийства* отказва да говори с медии: "Няма какво да ви кажа, не искам да говоря с журналисти. Никога не съм го правил, нямам намерения да го правя и сега", лаконичен бе Ивайло Спиридонов пред репортерите
Източник: hotnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини