Нови ограничения върху медиите в Русия

Долната камара на руския парламент гласува днес нови ограничения върху медиите, съобщи Асошиейтед прес.

Това става след като московски вестник съобщи, че Владимир Путин се е развел със съпругата си и планира да се ожени за шампионка по гимнастика.

Държавната Дума (долната камара на руския парламент) гласува с 399 срещу един гласа да позволи на властите да забраняват отделни издания, уличени в клевета.

Според новия закон клеветата, определена като "разпространение на съзнателно изопачена информация, която наврежда на индивидуалната чест и достойнство", е обект на същите санкции, както разпространението на материали, които подтикват към тероризъм, екстремизъм или расова омраза.

В. "Московский кореспондент" по-рано този месец съобщи, че Путин се е развел със съпругата си Людмила и планира да се ожени за 24-годишната гимнастичка Алина Кабаева, която е член на държавната Дума. На 20 април кореспондентът в Москва на лондонския в. "Таймс" съобщи, че "Московский кореспондент" е закрит.

Днес руският президент Владимир Путин подписа законовите поправки, които ограничават правото на организиране на референдуми, което е последната необходима формална процедура, преди те да влязат в сила с обнародването им.съобщи Ройтерс.

Съгласно промените, вече не могат да бъдат свиквани референдуми по въпроси от компетенциите на федералните власти като правомощията на държавния глава, размера на данъците и амнистиите. Ще бъде възможно организирането на допитвания само по местни въпроси.

Когато на 4 април Държавната Дума гласува поправките, депутатите комунисти демонстративно напуснаха заседанието. Законодатели от прокремълската партия "Единна Русия" защитиха промените с мотива, че те ще сложат край на спекулативните опити за свикване на референдуми по въпроси, които нарушават конституцията.

Владимир Путин подписа законовите поправки две седмици преди да предаде президентския пост на Дмитрий Медведев, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че през осемте години на управление на Путин бяха отменени преките избори за губернатори на региони и на много опозиционни партии бе забранено да участват в избори.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини