Над две трети от сърбите смятат хомосексуалността за болест

Над две трети от сърбите смятат хомосексуалността за болест и всеки втори е на мнение, че правителството трябва да работи по превенцията й, съобщава ДПА, позовавайки се на социологическо проучване.

"Ситуацията е по-лоша, отколкото смятахме. Обществото ни е затворено, традиционалистично и консервативно в най-лошия смисъл на думата," заяви Джордже Вукадинович от агенция CeSid, осъществила изследването. Проучването, в което са се включили 967 души, е било проведено през февруари в цяла Сърбия. Резултатите от изследването показват, че хомосексуалността в Сърбия е приемана, само ако не е демонстрирана на обществени места.

Седемдесет процента от анкетираните смятат хомосексуалността за болест, а 50 на сто мислят, че държавата трябва да се погрижи за превенцията й, казва представител на сръбска гей организация, позовавайки се на проучването.

Едва осем процента от запитаните смятат, че гей парадите са подходящ начин за хомосексуалистите да защитават правата си, а 77 на сто от сърбите са против тези демонстрации.

Нетърпимостта на сърбите към хомосексуалистите се прояви по време на първия и единствен досега гей парад, организиран през 2001г. в Белград, който приключи със сблъсъци, посочва ДПА.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини