Най-малко 66 души са убити при ж.п. катастрофа в Китай

Най-малко 66 души са убити и 247 са ранени във влаковата катастрофа рано тази сутрин в източен Китай, предаде агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Според съобщение на железопътните власти пътнически влак от Пeкин за източния град Циндао се сблъскал с друг пътнически влак, пътуващ от Янтай, провинция Шандун, за Сюйчжоу от съседната провинция Цзянсу.

Катастрофата, при която няколко вагона дерайлирали, е станала край град Цзъбо, провинция Шандун. По всяка вероятност двете композиции са се движели с пълна скорост, когато е станала катастрофата - най-тежката в Китай от 1997 г. насам.

По данни на железопътната администрация в Шандун 51 от ранените са в тежко състояние. От болницата в Цзъбо и от друга районна болница казаха за Ройтерс, че при тях са постъпили десетки ранени, без да дават точния брой на загиналите.

Снимки на новинарския портал sina.com показват преобърнати вагони, спасители и увити с одеяла пътници. На фотография от въздуха се виждат пламъци и дим, издигащи се от отломките. Местен вестник писа, че от днес влиза в сила ново разписание на влаковете.

Китайският министър на железопътния транспорт Лю Чжицзюн е пристигнал на местопроизшествието, а президентът на Китай Ху Цзинтао е изпратил там вицепремиера Чжан Дъцзян.

Според цитиран от Ройтерс ж.п. служител от близка гара, съдейки от мястото на катастрофата - на 40 км от Цзъбо, двата влака са се движили с пълна скорост в момента на сблъсъка.

Днешният инцидент е най-мащабната ж.п. катастрофа в Китай след 1997 г., когато над 100 души бяха убити в провинция Хунан, централен Китай.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини