Турция обсъжда проблема за свободата на словото

Щастлив е този, който казва: "Аз съм турчин".

Този националистически лозунг е на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция. Поставянето му в училища, болници и казарми помага да бъде обяснено защо Турция изпитва трудности да изпълни основно изискване за членство в Европейския съюз - промяна на закона, който забранява обиди към турската идентичност.
Комисията по правосъдие на турския парламент започна да обсъжда правителствено предложение за смекчаване на член 301 от наказателния кодекс на Турция, който бе използван за съдебно преследване на лауреата на Нобелова награда Орхан Памук и други интелектуалци. Европа казва, че законът трябва да бъде отменен, тъй като ограничава свободата на словото, но много турци са против, тъй като виждат в това намеса във вътрешните им работи.
Управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган се очаква да одобри поправка към член 301. Критиците казват обаче, че правителственият план е половинчата мярка, опит да бъдат успокоени острите опоненти на закона, без да бъдат изолирани неговите поддръжници.
Според член 301 максималната присъда за опетняване на турската идентичност или обида към институциите на страната е три години затвор. Правителственото предложение ще намали времето на две години и ще въведе условна присъда за нарушителите, които правят това за първи път.

Според плана президентът ще трябва да одобрява съдебното преследване по член 301. Освен това членът ще се отнася за престъплението опетняване на турската нация - понятие, смятано за по-тясно от неясното "турска национална идентичност".
Дженгиз Актар, експерт по ЕС в университета Бахчешехир в Истанбул, изрази увереност, че очакваната поправка ще има минимално влияние върху опитите на Турция да се присъедини към европейския клуб. Той отбеляза също, че има поне 20 други члена в турския наказателен кодекс, които "имат същия замисъл, да убият свободата на словото".
В декларация базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" заяви, че законът трябва да бъде отменен. Правителственото предложение само се мъчи да поправи формулировката на закона като запазва най-проблематичните му черти, посочи организацията. Тя цитира други юридически ограничения върху свободата на словото като турския атнитерористичен закон и законите за престъпления срещу основателя на нацията.
Ататюрк създаде националистическото си мото в опит да изгради силна Турция от руините на Османската империя, мрежа от територии в Европа, Африка и Близкия изток, които бяха обединени насилствено или в името на исляма. Той до голяма степен успя в обстановка на война, кланета и натиск от западните сили.

Днес много турци смятат, че тяхната нация е изправена пред същите заплахи като преди един век. Военните издигнаха лозунга на Ататюрк на хълмовете в Югоизточна Турция, където армията потушава бунта на кюрдските сепаратисти. Много студенти трябва да пеят лозунга на турски преди часовете. Лозунгът е изписан под статуите на Ататюрк в университети, футболни стадиони и край пътищата. Опозиционната Партия на националистическото действие започна телевизионна рекламна кампания срещу каквито и да било промени в член 301, която включва рефрена: "Събуди се Турция! Време е за единство."

Фарук Бал, заместник-председател на партията, заяви, че смекчаването на закона ще позволи на кюрдските бунтовници безнаказано да правят пропаганда срещу турската държава. Поддръжниците на член 301 казват също, че някои европейски страни, сред които Германия, Италия и Холандия, имат подобни закони. Опонентите обаче посочват, че Турция прилага своята версия много по-стриктно.

Хрант Динк, етнически арменски журналист, който бе убит през 2007 г., бе съдебно преследван по член 301 за това, че нарече масовите убийства на арменци от турци в началото на 20 век " геноцид". Убиецът на Динк бе тинейджър, повлиян от крайните националисти, и опечалените близки свързаха смъртта му с атмосферата на враждебност във връзка със съдебните проблеми на журналиста. Динк бе получавал многобройни заплахи със смърт.
Правителството на Ердоган бе критикувано за бавния напредък в изискваните от ЕС реформи и в Турция тази ислямско ориентирана партия е обезпокоена от опитите на прокуратурата да я забрани за това, че нарушава светските принципи, създадени от Ататюрк.

Мурат Бегле, ляв писател, който бе преследван по член 301, предложи турската държава да поеме обидите и критиките без да прибягва към отмъщение чрез закона.
Който нарушава основните принципи на приличиенто, се наказва сам. Защо да го взимаме насериозно, каза той в интервю за телевизия АП.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини