Германия отваря трудовия си пазар за източноевропейци едва през 2011?

Берлин ще отложи от 2009 г. за 2011 г. отварянето на трудовия си пазар за работници от Източна Европа, съобщи германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от Франс прес.

Решението за отлагането е взето, заяви Карл-Йозеф Лауман, член на ръководството на Християндемократически съюз и министър на труда на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Той уточни, че канцлерът Ангела Меркел не вижда дата, по-ранна от 2011 г. В края на февруари германският министър на труда Олаф Шолц подкрепи евентуално удължаване на срока на ограниченията за източноевропейски работници.

Той изтъкна, че е необходимо да се подхожда благоразумно, тъй като броят на безработните в Германия надхвърля 3 млн. души.

През 2005 г. Берлин получи правото да ограничи достъпа до трудовия си пазар за източноевропейци до 2009 г. Германия може да поиска пред ЕС удължаване на този период до 2011 г., посочва АФП.

Българите и румънците, работещи нелегално в Испания, вече не подлежат на експулсиране от страната въпреки мораториума за приемане на румънски и български работници, наложен от Мадрид, е постановил испанският Върховен съд в две свои решения, цитирани днес от испанския ежедневник "Мундо", съобщава АФП.

Испанският Върховен съд е отменил в свое решение нареждане за експулсиране от 2001 г. , засягащо румънски гражданин, живеещ в Испания без право на пребиваване, както и нареждане за експулсиране на български гражданин, който също не е имал разрешение за пребиваване и е работел в Испания без разрешение.

Върховният съд е заявил, че влизането на Румъния и България в ЕС от 1 януари 2007 г. превръща техните граждани в граждани на общността, за които испанският закон за чужденците "не е приложим, поне що се отнася до режима му на санкции".

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини