Глоба до 30 000 евро за насърчаване към анорексия

Националното събрание на Франция дебатира върху проблемите, свързани с анорексията. Народните представители обсъдиха проектозакон, предвиждащ наказание от две години затвор и глоба от 30 000 евро за насърчаването към "екстремно отслабване".

Текстът може дори да стане част от наказателния кодекс на страната, предаде РФИ. Преди седмица министърът на здравеопазването, лекари, специалисти от модната индустрия, представители на медиите и рекламата подписаха "харта срещу анорексията". Да обърнат внимание на младите момичета колко е вредна прекалената слабост – това е целта на Розлин Башло, министърът на здравеопазването и професионалистите от модната индустрия и медиите. С подписаната от тях харта се слага началото на борба срещу лавинообразно нарастващият брой в последните години, на млади момичета, страдащи от анорексия. Една от основните причини се крие в налагания от медиите образ. "Да си красив означава да си слаб", е посланието на много от модните списание. "Анорексията е един от сериозните проблеми в общественото здравеопазване. В нашата страна от анорексия страдат 30 000 до 40 000 души. Това е болест на психичната система и е с най-високата смъртност в сравнение с останалите психични заболявания. Нивото на смъртност е 5% в краткосрочен план. Като се имат предвид пораженията, които тази болест нанася, то в дългосрочен план нивото на смъртност може да се окаже не по-малко от 20%", каза по този повод Розлин Башло, министър на здравеопазването. Нели Роди е стилист, създател на модна агенция. Според нея модата налага песимистичен възглед за света: "Видът на тези момичета е негативен. Това е тотално разрушение на нашето бъдеще. Този разрушителен вид доминира за сметка на пищните форми. И никой не си дава сметка, че нещо много сериозно е на път да се случи ", каза още Нели Роди.

Нещо наистина сериозно потвърждава и Жералдин Майе, бивша манекенка. Тя тежи едва 49 килограма за нейните 182 сантиметра. Младите момичета копират техните идоли и именно това е проблемът, споделя Жералдин: "Всички момичета си представят, че са манекенки и искат задължително да изглеждат като тях. Те си въобразяват, че така ще бъдат по-желани, ще печелят повече пари, ще пътуват по света, ще ходят по купони и животът им ще бъде "невероятен". За да имат всичко това, момичетата са убедени, че трябва да приличат на еди коя си манекенка. Що се отнася до манекенките – голяма част от тях казват в интервюта за различни списания, че любимото им ястие е шоколада, но това е лъжа! И когато малките момиченца четат тези списания си казват: "манекенките не само са красиви и печелят пари, но могат и да ядат каквото си пожелаят". Това е страшно фрустриращо! ", подчертава Жералдин. Ето откъде идва желанието на министерството на здравеопазването да поведе борба с анорексията. Ако новият проектозакон бъде одобрен, той може да стане част от Наказателния кодекс на Франция – две години затвор и глоба от 30 000 евро за всеки, който тласка младите момичета към анорексия. /БГНЕС
БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини