Европейските тийнейджъри затлъстяват

Макар че са запознати с главните препоръки в областта на храненето, европейските тийнейджъри не са склонни да се съобразяват с тях. В резултат над 20 на сто от европейските тийнейджъри имат наднормено тегло или са затлъстели, съобщи сп. "Сианс е авнир".

В рамките на проекта HELENA европейски учени изследвали хранителните навици на 13-17-годишни деца в 10 европейски страни. Предварителните резултати от изследването бяха представени на симпозиум в Гранада, Испания, в края на април.

Те не са окуражаващи, защото подсказват, че броят на тийнейджърите, които имат наднормено тегло или са затлъстели, ежегодно нараства с 400 000.

Резултатите освен това показват, че около 27 на сто от момчетата и 20 на сто от момичетата са с наднормено тегло или са затлъстели. Липсата на физически упражнения е една от причините за това - 58 на сто от момчетата и едва 31 на сто от момичетата могат да се похвалят с ежедневна 60-минутна физическа активност, която е умерена или голяма.

Оказва се, че 62 на сто от момичетата имат познания за здравословното хранене, но не са склонни да ги приложат в живота. Изненадващо е, че едва 13 на сто от тийнейджърите консумират най-малко 200 г зеленчуци дневно, а 16 на сто ежедневно изяждат най-малко два плода. Освен това поглъщането на мазнини съставлява над 35 на сто от общия им енергиен прием. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини