Дълги крака - умен до старини

Колко по-дълги са краката на човек, толкова по-голям е шансът му да се радва на пъргав ум до старини. Това доказаха американски учени, провели изследване на 2798 души. Те открили, че хората с дълги крайници, по-рядко страдат от Алцхаймер и други форми на старческа деменция, съобщава сп. Neurology.

Учените от Tufts University, с ръководител Тина Хуан, измерили дължината на крайниците и размаха на ръцете. Всички изследвани били американци, предимно бели, със средна възраст 72 години.

Наблюденията се извършвали в течение на 5 години. За това време 480 души развили деменция. Оказало се,че жените с най-малък размах на ръцете и най-къси крака, заболяват от Алцхаймер 72% по-често от тези с най-голям размах.Рискът от други форми на деменция у тези жени е повишен с 42%. При мъжете увеличението на с 2,5 см на размаха на ръцете води до намаляване на риска от заболяване от Алцхаймер с 6-7%.


Според учените дължината на ръцете и краката на човек не зависи само от наследствеността, но и от обкръжаващата го среда, особено в детска възраст.Непълноценната и недостатъчна храна в детска възраст,може да окаже влияние върху развитието на главния мозък, а това до заболяване от деменция на старини.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини