Растенията в офисите са полезни за здравето

Саксиените растения в служебните помещения са полезни за здравето на работещите в тях, като намаляват броя на взетите болнични, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени от норвежкия Селскостопански университет проследили здравословното състояние на 305 души, работещи в три офиса с различен процент зеленина в тях. Психолозите сравнили броя на болничните и количеството растения, които хората виждали от бюрата си.

Колкото повече саксии имало около тях, толкова по-малко били отсъствията им от работа. "Растенията изглежда намаляват умората и главоболието, дихателните проблеми като кашлица и сухо гърло и помагат за овлажняване на кожата. Вероятно за това има няколко обяснения", каза проф. Грете Патил.

Първото е, че растенията и микробите в почвата отстраняват нездравословните летливи органични съединения. Те имат и психологичен ефект, защото хората знаят, че са полезни.

Предишно изследване на учени от Вашингтон установи, че растенията намаляват стреса на работещите и подобряват времето за реакция с 12 процента.

Хората, край чиито бюра има саксии, се справят много по-добре с досаден компютърен тест, който изисква 20-30 минути концентрация. Работещите в зелени офиси са също с по-ниско кръвно налягане и по-малко се оплакват от умора.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини