Вандали нападнаха Стоунхендж

Знаменитият пометник от каменната ера Стоунхендж, разположен в графство Уилтшир, Великобритания, беше осквернено от вандали.

През нощта с помощта на чук и отверка престъпниците откъртили от централния камък фрагмент с размер на голяма монета. По този начин е нарушена цялостта на 5-метровия Heel Stone – централния мегалит на монумента, който е на 5 000 години. Охранителите на монумента успели да забележат крадците, но те успели да прескочат оградата и да избягат с паркиран наблизо автомобил. Според полицията бързите действия на охранителите са успели да предотвратят по-големи набези.

Стоунхендж се смята за най-древният паметник в Англия и е в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Той представлява съоражение от 82 броя петтонни мегалита, 30 каменни блока, тежки по 25 тона и 5 огромни трилита, камъни, всеки от които по 50 тона. Построен в средата на III в преди новата ера, той продължава да привлича тълпи от туристи.
Наскоро Стоунхендж попадна в списъка на най-разочароващите забележителности на Великобритания. Мнозина го наричат «просто купчина камъни».

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини