Наклонената кула в Пиза е "спасена"

Наклонената кула в Пиза е спасена за следващите 300 години и вече няма да потъва, съобщи в. "Дейли телеграф", като цитира инж. Микеле Ямиолковски от Торино, който ръководи проекта за стабилизиране на прочутата сграда.

"Потвърдиха са най-големите ни мечти. Сега можем да кажем, че кулата няма да потъва поне през следващите три века", заяви той. Досега кулата се отклоняваше с 3,96 м от центъра.

От 1999 г. тя е била изправена с 48,26 см благодарение на реставрационен проект, струващ 20 милиона британски лири. Властите планират да отворят "тайното чудо" на кулата.

До 1935 г. е било възможно, като се влезе през страничната врата на постройката, да се погледне през седемте й етажа към небето. Оттогава гледката се закриваше от мансарда, където са били държани инструментите за измерване на стабилността на кулата.

Сега мансардата може да се отстрани и небето отново ще се вижда. Кулата е започнала да се накланя почти от началото на строителните работи през 1173 г. През 1990 г. тя бе затворена за посещения поради причини, свързани с безопасността.

Високата 55,78 м кула е била с близо 4,5 м отклонение от вертикалата и конструкцията е била отслабена поради напрежението в продължение на векове.

Последният опит за изправянето й е бил извършен по заповед на Бенито Мусолини, който е искал кулата да е съвършено вертикална. В основите й е бил налят бетон, но в резултат кулата потънала още повече в почвата.

При скорошната реставрация на кулата в Пиза е била излъскана мраморната й външна част, почерняла от годините и замърсяването. Преди дни започна втората фаза от почистването. Изправянето и реставрацията на кулата ще завърши след три месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини